MEDUZE PREPLAVILE JADRANSKO MORE : Stručnjaci objašnjavaju šta uradili ako vas opeku i jesdu li opasne (VIDEO)

Novosti online

01. 07. 2022. u 22:42

O MEDUZAMA u Grčkoj se pisalo, ali su se one sada pojavile i u Jadranskom moru.

МЕДУЗЕ ПРЕПЛАВИЛЕ ЈАДРАНСКО МОРЕ : Стручњаци објашњавају шта урадили ако вас опеку и јесду ли опасне (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Zanimljivo je da su preplavile severni deo Jadrana. Male su, žuto-braon i imaju karakteristične crte, a susret sa njima je veoma neprijatan.

- Iz njenog klobuka se produžuju 24 lovke koje mogu da porastu do metra i one sadrže žarne stanice koje mogu, u dodiru s kožom, da izazvu jako bolne opekline - objasnila je Tamara Sović, biolog, Aquarium Pula.

U Centru za istraživanje mora u Rovinju kažu da svakog dana dobijaju snimke želatinoznih organizama koji plivaju u vodi, mnoštvo poziva i fotografija.

- To je dobar način da se vidi distribucija vrste, koliko ih je i gde se najčešće pojavljuju - objasnila je dr Tjaša Kogovšek iz Centra.

Ona takođe smatra da je velika zainteresovanost građana povezana sa činjenicom da je reč o vrstama koje mogu da opeku.

- Kompas meduza može da opeče i njen dodir može da boli, posebno one s osetljivom kožom i decu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo da prođe - kaže dr Kogovšek.

A na pitanje odakle toliko meduza, rekla je:

- More je drugačije ove godine. Meduza može da se adaptira na promene lakše nego recimo plave ribe - objašnjava dr. Kogovšek i dodaje da je posledica tolikog broja meduza možda temperatura, a možda je i neki drugi faktor.

Na pitanje da će ih biti tokom celog leta rekla je da su meduze u vodi prisutne tokom cele godine, a najviše ih ima tokom zime.

- Sada je sezona kompas meduza, od februara do jula. Onda slede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja - objasnila je.

Meduze ne bi trebalo da budu preterano opasne, ali ipak bi trebalo da vodite računa da vas ne opeku.

- Pozivam kupače da ih ne diraju. To su žarnjaci, a svi žarnjaci imaju otrove, ne znamo kako ti otrovi mogu da deluju - rekla je na kraju dr Kogovšek.

A šta ako se ipak sretnete sa njima i ako vas opeku?

- Opasnost da se dogodi neka alergijska reakcija, to se obično događa kada meduze, bilo koje meduze, dođu u kontakt sa sluzokožom naročito u disajnim putevima. Ne dao bog da ih progutate, u tom slučaju je to po život opasno. Sve ostalo su alergijske reakcije koje mogu biti lokalne - rekla je Tatjana Bilić, iz Hitne pomoći Pula, rekla je za HRT.

Mesto dodira je dovoljno isperete morskom vodom, nikako slatkom, i da namažete kremom koja hladi. Kod lekara se ide samo ako se jave teške alergijske reakcije.

(Najžena.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!