MILANOVIĆ UDARIO NA IZBORNI ZAKON U BiH: Upozorio lidere NATO zbog moguće destabilizacije regiona

Tanjug

30. 06. 2022. u 19:05

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović upozorio je lidere NATO, koji su danas završili trodnevni samit u Madridu, da bi destabilizacija Bosne i Hercegovine mogla imati ozbiljne implikacije za region i NATO.

МИЛАНОВИЋ УДАРИО НА ИЗБОРНИ ЗАКОН У БиХ: Упозорио лидере НАТО због могуће дестабилизације региона

Foto Tanjug

Milanović je, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, u govoru želeo da skrene pažnju na neke ozbiljne bezbednosne probleme koje Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, tačnije u Bosni i Hercegovini.

- Događaji u Bosni i Hercegovini imaju direktan uticaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imaće ozbiljne implikacije za širi region i NATO. Nadamo se da neće biti prekasno da preokrenemo situaciju - rekao je Milanović u obraćanju šefovima država ili vlada država članica NATO.

Milanović je kazao da se bosanskohercegovackim Hrvatima sistemski onemogućuje biranje njihovih legitimnih predstavnika i time se postepeno obespravljuju.

- Jednostavno rečeno - Izborni zakon mora se promeniti. Visoki predstavnik to može da učini potezom pera, koristeći svoja tzv. Bonska ovlašćenja. Ukoliko Visoki predstavnik neće da se bavi takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao - rekao je Milanović.

On je pozvao da se kreiranje politike prema BiH vrati na nivo državnika kako je bilo u vreme zaključivanja Dejtonsko/Pariskog sporazuma.

Dodao je da se pritom ne sme zanemariti zabrinjavajuće stanje u BiH i na zapadnom Balkanu.

Milanović je tokom samita u Madridu imao bilateralni razgovor s finskim predsednikom Saulijem Ninistom i sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)