HRVATI BLOKIRALI NOVAC ZA IZBORE! Kulminirala politička kriza u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 05. 2022. u 07:52

IAKO su opšti izbori u BiH raspisani za 2. oktobar, njihovo održavanje je i dalje pod znakom pitanja.

ХРВАТИ БЛОКИРАЛИ НОВАЦ ЗА ИЗБОРЕ! Кулминирала политичка криза у БиХ

Foto: Kliks

Hrvatski ministri u Savetu ministara BiH nisu podržali usvajanje odluke o izdvajanju sredstava od 12,5 miliona KM za održavanje opštih izbora jer je ta odluka, kako je pojasnio ministar finansija, Vjekoslav Bevanda, suprotna Zakonu o finansiranju institucija BiH.

Nakon što je odluka o finansiranju izbora "pala" u Savetu ministara, neizvesnost oko održavanja izbora u BiH je dodatno porasla, a u celu priču su se upetljale i strane ambasade koje su osudile potez hrvatskih ministara iz Saveta ministara (SM) BiH i optužili ih da blokiraju održavanje izbora u BiH.

Kako tvrde izvori "Novosti", blokiranje usvajanja sredstava za izbore je samo nastavak borbe bošnjačke i hrvatske političke elite oko Izmena izbornog zakona BiH i gde Hrvati ne žele da ulaze u izborni ciklus sa istim pravilima, jer su svesni da će ponovo bošnjačkim glasovima biti izabran hrvatski član PBiH.

Zoran Tegeltija, predsedavajući SM BiH pozvao je da se nastavi sa pripremama za sprovođenje izbora u oktobru, i dodao da će novac CIK imati kada bude neophodan.

RAZGOVORI SA ŠARLOM MIŠELOM

PREDSEDNIK Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je mogućnost usvajanja dokumenta o izbornoj reformi prilikom dolaska predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela u Sarajevo, do kraja ove sedmice.

- Što će sve biti sadržaj razgovora sa Mišelom, ne želim nagađati, ali prema strukturi sastanka jasno je da je tema aktuelna politička situacija u BiH, izborni proces, kako osigurati da imamo što manje političkih problema - rekao je Čović.

- Žao mi je što smo došli u ovu situaciju u vezi sa finansiranjem izbora. Nepotrebno insistiranje da se obezbedi novac do tačno određenog datuma dovodi nas u ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo - rekao je Tegeltija.

Nenad Nešić, predsednik DNS, kaže da je strah od izbora jedino objašnjenje zašto nisu na vreme obezbeđena sredstva.

- Da je postojala iskrena namera, da nije bilo straha od izbora, fiskalni okvir bi bio usvojen na vreme kao i budžet institucija BiH za 2022. godinu. Na izmaku smo maja, a čak ni Nacrt budžeta institucija BiH za tekuću godinu nije ugledao svetlost dana. Šta je to ako ne opstrukcija! - poručio je Nešić.

Inače, u priči oko organizovanja izbora u BiH zanimljivo je da iz CIK BiH još uvek ćute na dešavanja oko neusvajanja odluke za finansiranje izbora. "Novosti" su kontaktirale Suadom Arnautovićem, predsednikom CIK BiH, ali on nije bio raspoložen da komentariše poslednju odluku Saveta minstara. Isto tako nisu bili rapsoloženi za razgovor ni ostali članovi te komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri