GANIĆ OPTUŽEN ZA DOBROVOLJAČKU: Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo predmet o ubistvu vojnika JNA u Sarajevu

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 04. 2022. u 07:30

NAKON skoro četiri godine od formiranja predmeta, Tužilaštvo BiH zvanično je podiglo optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koji se desio 3. maja 1992. godine.

ГАНИЋ ОПТУЖЕН ЗА ДОБРОВОЉАЧКУ: Тужилаштво БиХ поново отворило предмет о убиству војника ЈНА у Сарајеву

Foto AP

Tada su pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP i Teritorijalne odbrane tzv. Republike BiH napali kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U napadu su ubijena 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a devetorica zarobljenih su ubijena.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj podignuta protiv deset osoba. Na spisku su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, te nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršitelje, čak i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - pojašnjeno je u optužnici.

Dobrovoljačka ulica je simbol stradanja vojnika JNA, Foto RTRS

Dalje, optužnica Tužilaštva tiče se događaja od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani. Predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je oko 500 materijalnih dokaza.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za "Novosti" da je podizanje optužnice realan sled događaja imajući u vidu svu dokaznu dokumentaciju koja je dostavljena.

- Taj zločin, dodao je, zajedno sa ubistvom starog svata na Baščaršiji, utro je put stradanja sarajevskih Srba, etničkom čišćenju i njihovom egzodusu, koji je kulminirao nakon Dejtona - kaže Kojić.

POKUŠAJ AMNESTIJE RUKOVODSTVA

PODIZANjE optužnice, prema Kojićevim rečima, potvrđuje da je strani tužilac, koji je 2012. godine obustavio istragu, bio instruisan i da je njegova jedina želja i namera bila ne da doprinese pravičnosti i satisfakciji za žrtve i njihove porodice, već da učestvuje u amnestiranju vojnog i političkog rukovodstva tadašnje Republike BiH, pod kontrolom Alije Izetbegovića, od odgovornosti za zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (6)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!