HRVATSKI GENERALI TRAŽE POMILOVANJE UDBAŠA: Čeka se odluka predsednika Zorana Milanovića

J. KERBLER

19. 04. 2022. u 11:46

GRUPA penzionisanih hrvatskih generala, među kojima je i Ante Gotovina, zatražili su od predsednika države Zorana Milanovića da pomiluje bivše udbaše Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛИ ТРАЖЕ ПОМИЛОВАЊЕ УДБАША: Чека се одлука председника Зорана Милановића

Foto: EPA

Osuđeni su u Nemačkoj na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića, ali su im hrvatski sudovi nakon izručenja smanjili kaznu, Perkoviću na 30 godina i Mustaču na 40 godina.

Anto Nobilo, advokat bivših udbaša, koji su se devedesetih godina prošlog veka priklonili novoj vlasti u Hrvatskoj i bili bliski saradnici Franje Tuđmana, poveo je akciju prikupljanja potpisa od strane generala, tvrdeći da su njihove zasluge u Domovinskom ratu argument za pomilovanje.

- Da su ostali u Nemačkoj oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uslovni otpust nakon 7,5 godina zatvora, uz proterivanje iz Nemačke - kaže Nobilo i da su poodmakla dob i zdravstveno stanje dvojice bivših udbaša razlog za pomilovanje.

- Nikoga ni Perković ni Mustač nisu ubili. Čak ni Đurekovića nisu ubili. Tuđman je govorio: „Da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo ni HDZ-a ni Hrvatske” - objašnjava advokat time da je Perković vratio Franji Tuđmanu pasoš u vreme dok još nije bio predsednik Hrvatske.

Pismo generala izazvalo je različite reakcije u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Ivan Malenica kaže da bi pomilovanje bilo presedan. Do sada Milanović nije u vreme svog mandata nikoga pomilovao, iako je stiglo 270 molbi, jer smatra da je predsedničko pomilovanje relikt prošlosti.

Ali u vreme dok je Milanović bio premijer žestoko se protivio da Nemci sude Perkoviću i Mustaču, pa je došao i u sukob sa tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel. Sabor je usvojio „leks Perković”, zakon kojim je trebalo sprečiti izručenje bivših obaveštajaca jugoslovenske tajne službe u Nemačku, što je gotovo sprečilo ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Generali u pismu ocenjuju da su zasluge bivših udbaša u vreme Domovinskog rata takve da ih treba pod stare dane pustiti na slobodu. Neki od generala koji su prvo potpisali pismo nakon pritisaka su odustali, a neki su se u međuvremenu pridružili potpisnicima.

Doajen HDZ-a Vladimir Šeks tvrdi da „ako je Gotovina potpisao zahtev za pomilovanje, to znači da je uveren da je doprinos Perkovića i Mustača toliko važan da je to opravdano”. Ali Šeks procenjuje da doprinos u Domovinskom ratu ne može da bude olakšavajuća okolnost za počinjeno kazneno delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)