LIRMAN: Nemačka razmatra vojni angažman u BiH kroz EUFOR

Novosti online

06. 04. 2022. u 18:05

NEMAČKA Vlada razmatra da se vojno ponovo angažuje u BiH kroz EUFOR, rekla je Ana Lirman, državna sekretarka za Evropu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova na sednici Bundestaga posvećenoj BiH.

ЛИРМАН: Немачка разматра војни ангажман у БиХ кроз ЕУФОР

Foto Shutterstock

Pozdravila je jačanje vojne misije u BiH i naglasila da Nemačka razmatra ponovno uključivanje Vojske Nemačke u toj operaciji.

Kada je reč o izbornoj reformi, rekla je da Nemačka podržava razgovore o izmenama zakonodavstva i o tehničkim poboljšanjima, ali da novi Izborni zakon ne sme povećavati etničke podele.

- Izbori u oktobru se moraju održati. Odlaganje ili bojkotovanje bi samo moglo povećati nestabilnost - rekla je ona.

Ona je istakla da je Nemačka zabrinuta zbog, kako je navela, planova o secesiji, ocenivši to kao napad na jedinstvo, mir i stabilnost BiH, zapadnog Balkana i Evrope.

Peter Bejer, iz Kluba CDU, je rekao da se BiH nalazi u najvećoj krizi posle rata, a kritikovao je i ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova i poručio da je "interna stvar" BiH odluka o pridruživanju NATO. Založio se za ubrzanu evropsku perspektivu za zapadni Balkan i konstatovao da je sprovođenje reformi sporo.

Svenja Šulce, predstavnica Kluba SPD-a, rekla je da je danas u BiH ponovo ugrožen mir.

Joahim Vundrak iz Kluba AfD-a, izrazio je žaljenje što se, kako je rekao, etnička mržnja u BiH prenosi na nove generacije, dok je Jens Bek, iz Kluba FDP-a, istakao da Nemačka neće tolerisati "mešanje Rusije u zemljama zapadnog Balkana".

(Nezavisne)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu