IMAMO GORIVA ZA DVA MESECA: Šta ako nam Hrvati zatvore "Janaf"

E. B. TALIJAN

01. 04. 2022. u 10:00

SRBIJA ima obezbeđene rezerve za redovno snabdevanje derivatima za oko dva meseca, a najavljen je i dolazak nekoliko tankera sirove nafte pre 15. maja.

ИМАМО ГОРИВА ЗА ДВА МЕСЕЦА: Шта ако нам Хрвати затворе Јанаф

Foto Tanjug

Ovo je juče rekao specijalni savetnik ministarke energetike Petar Stanojević, povodom najave operatera hrvatskog naftovoda "Janaf" da će polovinom maja obustaviti isporuku crnog zlata NIS zbog sankcija EU prema Rusiji. On je istakao da postoje određene pravne mogućnosti da naša zemlja bude izuzeta od ovih odluka Evropske unije, kojima je obuhvaćen ruski "Gaspromnjeft", inače većinski vlasnik Naftne industrije Srbije. U međuvremenu se razmatraju sve mogućnosti za dopremanje nafte.

- Tri velika tankera su na putu, to je ono što možemo sada da primimo - rekao je Stanojević.

- Sve to možemo, na neki način, da istrpimo, ali bi uvoz derivata bio daleko veći, a rafinerija bi radila samo na domaćoj nafti. To nije poželjan scenario, prvenstveno zbog naše privrede i razvoja zemlje. Za Srbiju je najbolje rešenje da se nađe neka opcija po kojoj bi "Janaf" nastavio da radi.

On je dodao da postoje i neke druge opcije, kupovina preko trećih zemalja i kompanija.

Sagledane su naše logističke mogućnosti, auto i železničke cisterne, kao i barže koje imamo na raspolaganju, korišćenje morskih luka u regionu i transporta Dunavom.

Komentarišući mogućnost da se problem reši kroz promenu vlasničke strukture u NIS, Stanojević je rekao da to zavisi od dogovora dve strane.

U međuvremenu, oni koji su bili najglasniji u najavama uvođenja embarga na ruske energente, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, ne obustavljaju trgovinu u tom sektoru. Tako su SAD kupile više ruske nafte od kada su zabranile njen uvoz, a to pokazuje novi izveštaj američke uprave za energetske informacije.

IRAK

KOMPANIJA NIS oko 23 odsto sirove nafte proizvodi u Srbiji, 45 procenata uvozi iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko jedan odsto iz Norveške, dok im oko 16 procenata stiže iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)