ZEMLJE U REGIONU UVODE MERE PROTIV EKONOMSKE KRIZE: Hrvatska smanjuje PDV, Severna Makadonija daje i vaučere građanima

Tanjug

09. 03. 2022. u 18:59

VLADA Hrvatske danas je usvojila paket hitnih ekonomskih mera u vrednosti od gotovo pet milijardi kuna (oko 0,6 milijardi evra).

ЗЕМЉЕ У РЕГИОНУ УВОДЕ МЕРЕ ПРОТИВ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ: Хрватска смањује ПДВ, Северна Макадонија даје и ваучере грађанима

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

Vladine mere su, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "usklađene sa smernicama Evropske komisije", prenosi Hina. U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, buter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dela cene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.

Te i druge mere će biti na snazi do 1. aprila, čime država direktno pomaže građanima i privredi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto M. S.

Severna Makedonija: 26 mera za sprečavane krize i rasta cena

Makedonska vlada usvojila je danas 26 mera za sprečavanje ekonomske krize i rasta cena, vrednosti 400 miliona evra.

Tim merama, između ostalog, predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hleb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.

Kada mere stupe na snagu usvajanjem u Sobranju, biće smanjen i PDV na struju, grejanje, gorivo, kao i akcize za gorivo.

Među vladinim merama je i raspodela vaučera za 35.000 građana i penzionera, vrednosti po 1.000 denara a koji su namenjeni za kupovinu osnovnih namirnica u naredna tri meseca

.

BONUS VIDEO - SOPOT: Ana Brnabić se zahvalila poljoprivrednicima - Srbija nikada nije ostajala bez hrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo