KUNA JE BILA USTAŠKI NOVAC Istoričar Hrvoje Klasić: Hrvati ne znaju dovoljno o svom identitetu nego slepo veruju u mitove

Novosti online

09. 02. 2022. u 08:04

NITI je Tomislav prvi hrvatski kralj, za to nemamo dokaza, niti je Matija Gubec vodio seljačku bunu, niti se tako zvao, niti su Zrinski i Frankopan ginuli za Hrvatsku, niti su imali pojma, već za svoje porodice i njihovu imovinu, rekao je istoričar Hrvoje Klasić.

КУНА ЈЕ БИЛА УСТАШКИ НОВАЦ Историчар Хрвоје Класић: Хрвати не знају довољно о свом идентитету него слепо верују у митове

Foto Z. Knežević

Istoričar Hrvoje Klasić govorio je o kuni kao simbolu na kovanicama, o tome da li je kuna zaista dobar izbor za simbol koji bi trebalo da bude na kovanici evra.

- Trebalo bi da se vratimo 30 godina unazad i vidimo kako funkcioniše istorijski revizionizam. Kada nešto ponovite dovoljno puta i kada to proglasite normalnim, jednostavno zaboravite da to u početku nije bilo normalno. Kuna kao sredstvo plaćanja, u značenju novčanice, naziv novca, nikada nije postojala u istoriji Hrvata sve do 41. kada su ustaše u NDH otvorile novo poglavlje sa novim novčanicama zvanim kuna - rekao je Klasić.

On navodi da činjenica da se u prošlosti plaćalo u kunama je vrlo, vrlo delimično istinita. U srednjem veku porez zvan kunovina plaćao se krznom kune. Postojali su različiti nazivi novca, ali nikad kuna. 

- Kuna je bila ustaško sredstvo plaćanja. Devedesetih godina, kada se pričalo o tome i uvodila kuna, nema sumnje da su oni koji to rade to imali na umu. U međuvremenu je kuna postala normalna i svako kome kažete reći će da je to normalno sredstvo plaćanja. Kuna nikako nije specifičnost Hrvatske - rekao je Klasić.

„Hrvati sami ne znaju dovoljno o ​​svom identitetu“

On je istakao da je po njegovom mišljenju ta promocija s kunom bila promašaj. Govorio je i o drugim simbolima, Nikoli Tesli i glagoljici, i da li su dobro odabrani:

Foto: Printskrin/Jutjub

- Svako od nas će sada verovatno imati drugačije predloge, bila je javna rasprava i predlozi i ja sam rekao da Tesla nije prvi izbor, ali su Teslini ljudi izašli na prvo mesto u anketama. Mislim da nije toliki problem u motivima, ali Hrvatska bi, jer zadnja uvodi evro, zaista mogla dati više slobode dizajnerima, da ne mora biti konzervativna, sad je kuna ili Tesla, možda bismo mogli da damo neki doprinos - kaže on.

Ali koji simbol bi dobro predstavljao hrvatski identitet?

- Imamo problem što smo ušli iz jednog sistema u drugi koji ne dozvoljava preispitivanje događaja iz prošlosti i vrlo lako uzimamo mitove i uzimamo ih kao nešto sto posto.

Dakle, niti je Tomislav prvi hrvatski kralj, za to nemamo dokaza, niti je Matija Gubec vodio seljačku bunu, niti se tako zvao, niti su Zrinski i Frankopan ginuli za Hrvatsku, niti su imali pojma, već za svoje porodice i njihovu imovinu. Petar Svačić, poslednji kralj, nije bio ni kralj, niti se prezivao Svačić. Postoji niz stvari koje se još uvek uče u školi, iako je jedan broj stručnjaka rekao da to nije slučaj. Dakle, nije problem u tome šta će Evropa misliti o hrvatskom identitetu, već je problem što sami Hrvati ne znaju dovoljno o ​​tome - rekao je Klasić.

(hr.n1info)

BONUS VIDEO: 

U ČAST NIKOLE TESLE: Performans na ulicama Novog Sada u novogodišnjoj noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju