"ŠTA ŽELITE, DA VAM MI GRADIMO BEOGRAD?" Srbinu iz Zadra zapalili, pa srušili gostionicu - ne haju za zakone

J. Kerbler - Od stalnog dopisnika iz Zagreba

29. 12. 2021. u 17:14

- JA se ne osećam kao zadarski Srbin, ja se osećam kao građanin Zadra. Ništa drugo ne postoji nego to - rekao je za ”Slobodnu Dalmaciju” Živojin Živko Šarić nakon što mu je devedesetih zapaljena gostiona ”Putnik” u samom centru Zadra, a sada i protivpravno srušena.

ШТА ЖЕЛИТЕ, ДА ВАМ МИ ГРАДИМО БЕОГРАД? Србину из Задра запалили, па срушили гостионицу - не хају за законе

Foto: Jutjub/OFF

Šarić godinama vodi bitku za svoje vlasništvo, jer mu je grad Zadar pokušavao oteti zemljište, a ni odšteta nije bila po dogovoru. I pre devedesetih bili su planovi da se na mestu gde je bila Šarićeva gostiona izgradi poliklinika, a vršili su se pritisci da se u ime viših interesa to krajnje ubrza. Izgradnja poliklinike predstavljena je kao državni projekat, pa je grad Zadar dobio zeleno svetlo da po hitnom postupku dođe do Šarićevog zemljišta. Onda je gostionica zapaljena, ali ni posleratne godine nisu donele rešenje.

Sam Šarić nije postigao dogovor sa mnogim gradonačelnicima koji su se ređali, jer u zadarskoj kasi nije bilo dovoljno novaca da mu isplate odštetu. Tako je smanjena i zvanična procena za 35 odsto, a iz grada su Šariću poručivali ”šta želite, da vam mi gradimo Beograd”, nakon što je Šarić nastavio život u Srbiji.

Prošao je vlasnik bivše gostionice sve moguće pravne zavrzlame, natezanja po sudovima, a drugi u Zadru su dobijali za svoja zemljišta daleko veće iznose od Šarića. Za samo spaljenu gostionicu nikada nije dobio ni kune. Nekom čudnom alhemijom "smanjena" je i kvadratura zemljišta koje Šarić ima od 2750 kvadrata na 1760. Bilo je tu svega i svačega, pa Šarić sumnja da je bilo i raznih korupcijskih radnji nakon kojih su se neki okoristili.

Svo vreme Šarić podnosi i pritiske, vređanja, pre svega od predstavnika vlasti, iako ga meštani dobro znaju i u prijateljskim su odnosima s njim. Sada je ruševna gostiona preko noći srušena, trideset godina nakon što je bila zapaljena, a Šarić je krajnje razočaran postupcima vlasti koji su sve samo ne pravno opravdani. Njemu je uništena gotovo sva imovina koju je imao u Hrvatskoj, a kaže da ne traži ništa više nego poštivanje zakona koji vrede, kada je u pitanju imovina, u celoj Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO: Mati Gerasima služi Bogu i vernicima u manastiru kod Daruvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna