NEVIĐENA TORTURA: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u reku, Savet Evrope hitno reagovao

Tanjug

03. 12. 2021. u 15:51

KOMITET za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

НЕВИЂЕНА ТОРТУРА: Хрватски полицајци везане мигранте бацали у реку, Савет Европе хитно реаговао

Foto AP

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju od strane hrvatskih policijaca, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali ”još uvek vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali ”samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovm pravcu ispaljivani hici iz oružja.

-Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

Ukazuje se da je su predstavnici Saveta Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izveštaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života