ANTITERORISTIČKA AKCIJA U HRVATSKOJ: Privedeni antivakseri, sumnjiče se za podsticanje terorizma

Tanjug

03. 12. 2021. u 15:36

PRIPADNICI pet policijskih uprava na području pet hrvatskih županija privedeno je najmanje pet osoba, među kojima je i Marko Francišković, vođa antivakserskih protesta, a koji se sumnjiče da su javno podsticali terorizam, preneo je hrvatski portal Index.

АНТИТЕРОРИСТИЧКА АКЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Приведени антиваксери, сумњиче се за подстицање тероризма

Foto: Ognjen Radošević

MUP je saopštio danas da se u pet županija sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje počinjenog krivičnog dela Javno poticanje na terorizam.

Radi se, navodi se, o istrazi zbog sumnji u radnje kojima se podstiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, ekonomskih i privrednih ili društvenih struktura Hrvatske napadom na fižički integritet drugih osoba i javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, stoji u saopštenju i dodaje da će tokom narednih dana policija raditi na prikupljanju dokaza pretresom objekata, vozila i druge opreme.

Index nezvanično saznaje da su među privedenima Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom protestu protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Bilu Gatesu koji želi pobiti Hrvate". Saznaju da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se predstavlja kao lekar prirodne medicine, fitoteraputom, herbalistom i nutricionistom.

Reč je, dodaje se, o osobama koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na protestu protiv kovid potvrda u zagrebu, a neki od njih, dodaje se, predlagali su i nasilno delovanje.

Policija trenutno pretražuje njihove prostore, vozila i traže oružje, mobilne telefone, računare, USB stickove i ostali materijal koji bi im bio od pomoći u istrazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)