SRAMNA ODLUKA GRADSKOG VEĆA VUKOVARA: Srbima ponovo osporeno pravo na ćirilicu

Tanjug

26. 10. 2021. u 13:50

GRADSKO veće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je danas odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.

СРАМНА ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА ВУКОВАРА: Србима поново оспорено право на ћирилицу

Foto Ž. Knežević

Kako je prenela agencija Hina, Gradsko veće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koja podrazumevaju javnu upotrebu ćirilice.

Odluka je doneta većinom glasova na sednici na kojoj se raspravljalo o "dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine".

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocenio je u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se, kazao je, nisu stekli uslovi.

- Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti - kazao je Penava.

Podsetio je da već 10 godina Vukovarčani osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Odbornik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva, već celokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti.

- Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo šta da pokaže popis stanovništva - poručio je Milaković Penavi, ocenivši da je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i političkih predstavnika Srba bila sporedna.

Zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDS S) ustvrdio je da su Srbi tek igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru, rekavši kako nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa, spomenuvši pritom posetu srpskog predsednika Tadića.

Nikola Mažar (HDž) je istakao da atmosfera u ovom gradu nije normalna, a gradskim vlastima je zamerio da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila.

Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike kojih je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru.

- Najgore je što se u tih godinu dana promenio mentalni sklop građana na način da su se osećali nesigurniji nego 1998. u vreme povratka - kazao je Mažar.

Gradsko veće Vukovara svakog oktobra, prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

ZAPRATI NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA U POLICIJSKOJ STANICI: Povređeno 13 policajaca i dva prolaznika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)