BIVŠI BUGARSKI MINISTAR PONOVO ŠOKIRA: Naši političari prodaju sopstvenu zemlju u zamenu za pozicije u Briselu

Novosti onlajn

25. 10. 2021. u 22:51

U BUGARSKOJ ima političara koji su spremni da prodaju interese sopstvene države kako bi od Brisela dobili visoke pozicije, izjavio je bivši ministar odbrane lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР ПОНОВО ШОКИРА: Наши политичари продају сопствену земљу у замену за позиције у Бриселу

Foto: Printscreen/Jutjub/ Publicistikata na NOVA

On je za televiziju „NOVA“ kao primer naveo trenutni položaj Bugarske u sferi energetike.

S tim u vezi, Karakačanov je podsetio šta se dešavalo u zemlji početkom 2000-ih godina kada je Evropska komisija (EK) obavezala Bugarsku da odustane od četiri bloka nuklearne elektrane „Kozloduj“ zbog nepoštovanja zahteva bezbednosti. Podsećanja radi, u periodu od 2001. do 2005. godine na čelu vlade je bio poslednji kralj Bugarske (1943-1946. godine) Simeon Sakskoburgotski.

Prema mišljenju bivšeg ministra, jedna od političarki koja je u zamenu za odustajanje od nacionalnih vrednosti Bugarske dobila poziciju bila je Meglena Kuneva, koja je 2002. godine imenovana za mesto ministarke za evropska pitanja, a 2007. godine za evropsku komesarku za zaštu prava potrošača.

- Blokovi su bili zatvoreni za vreme vladavine kraljevske vlade. Sada su opet došli iz inostranstva da vladaju nama - konstatovao je Karakačanov.

Istovremeno, političar je podsetio da je Bugarska odlučila da odustane od raketa SS 23 tokom rada sledeće vlade – Ivana Kostova, krajem 2001. godine.

Kako su tada mediji izvestili, uništavanje sovjetskog raketnog sistema OKA 9K 714 dogodilo se uz finansijsku podršku američkog Stejt departmenta.

A sada ne znamo gde da uzmemo novac za naoružanje, dodao je.

- Došlo je vreme da bugarski političari moraju da na kraju krajeva misle o narodu koji ih bira, a da Bugari počnu da misle o tome koga biraju - zaključio je.

Podsetimo, o potrebi zatvaranja četiri bloka prvi put se govorilo 1993. godine. Prva dva bloka nuklearke zatvorena su 2004. godine, a treći i četvrti – 2007. godine.

U Sofiju je u martu 2005. godine doputovala delegacija EK. Prema pisanju medija, Sakskoburgotski je podlegao nagovaranju EK da deluje u skladu sa evropskim rasporedom zatvaranja nuklearne elektrane u zamenu za obećanje da će ubrzati proces pristupanja Bugarske Evropskoj uniji (članica je EU od 2007. godine). Mediji navode da je bivši premijer možda uzeo u obzir i kritike svog kolege, bivšeg grčkog premijera Kostasa Simitisa, jednog od najjačih kritičara „Kozloduja“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna