HRVATSKI PILOTI NA OBUCI ZA "RAFALE": Prva grupa otputovala u Francusku, evo kada će im lovci biti isporučeni

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

19. 10. 2021. u 20:35

PRVIH dvanaest vojnih pilota i tehničara iz Hrvatske otišlo je na obuku u Francusku, gde će se upoznati sa avionima Rafal koje kupuje Hrvatska vojska.

ХРВАТСКИ ПИЛОТИ НА ОБУЦИ ЗА РАФАЛЕ: Прва група отпутовала у Француску, ево када ће им ловци бити испоручени

Foto: Printskrin

Ostaće na obuci 15 meseci, a uskoro sledi i odlazak pilota iz vojne baze u Zadru koji će proći letačku obuku za ovaj francuski avion. Piloti koji će prvi proći obuku trebali bi da se vrate sa avionima Rafal 2024. godine, kada sledi i prva isporuka modernih francuskih aviona.

Hrvatska treba da dobije 12 borbenih aviona sa sofisticiranom opremom, a deo obuke biće i u Hrvatskoj. U Zagreb će tako doći deset francuskih inženjera i mehaničara koji će tri godine pomagati Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska će dvanaest aviona, kojima je domet 3700 kilometara, platiti 999 miliona evra. Iako je bilo govora da će Amerikanci stopirati kupnju, budući da je u avione ugrađena i njihova oprema, vojni stručnjaci u Hrvatskoj tvrde da se to neće da dogodi. I da će francuski avioni biti opremljeni sa svom modernom tehnologijom koja se koristi i u Francuskoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)