FBiH ODOBRILA BUSTER DOZE: Za starije od 12 godina sa oslabljenim imunitetom

Tanjug

11. 10. 2021. u 20:58

STRUČNO savetodavno telo za imunizaciju (SST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo je davanje treće doze vakcine protiv korona virusa za sve osobe iznad 12 godina koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

ФБиХ ОДОБРИЛА БУСТЕР ДОЗЕ: За старије од 12 година са ослабљеним имунитетом

Foto P. Milošević

Kako je rekao Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, reč je, pored ostalih, o osobama sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobama koje primaju visoke doze steroida.

Iz SST navode da je prilikom imunizovanja buster vakcinom potrebno uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije, a najmanje vremensko razdoblje za primanje buster doze je dva meseca nakon druge doze, prenosi Klix.ba.

Za osobe između 12 i 17 godina sa ozbiljno oslabljenim imunitetom preporučuje se samo mRNK vakcina kao što su Fajzer i Moderna.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a vakcine Fajzer i Modernu, uz mogućnost za aplikaciju vektorske vakcine, Sputnjika V i AstraZeneke ili inaktivirane Sinofarm i SinoVak vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile te preparate.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)