FILOZOFIJA MENJA VERONAUKU: Predlog promena za najmlađe hrvatske osnovce

FILOZOFIJA za male novi je predmet u hrvatskim školama koji se uvodi za sve one koji ne žele ići na veronauku.

ФИЛОЗОФИЈА МЕЊА ВЕРОНАУКУ: Предлог промена за најмлађе хрватске основце

Foto P. Milošević

Istovremeno priprema se i predmet 'građanski odgoj', kojeg zagovara novi politički pokret „Možemo“ koji trenutačno vodi Zagreb. Hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuks kaže da bi 'filozofija za male' bila najbolja zamena za veronauku, a da navodno ni Crkva nema ništa protiv. Bilo je predloga da se novi predmet zove 'religijska kultura' ili 'etika za najmlađe', ali se od toga odustalo, jer će obuhvatiti mnogo šire područje od religije. Tako bi se u sklopu novog predmeta učenicima približile teme iz ekologije, zaštite okoliša, ponašanja, a predviđen je za učenike prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Svi oni koji zagovaraju „građanski odgoj“ smatraju da bi to bila najbolja zamena za učenike koji ne žele da idu na veronauku. Već sada se građansko vaspitanje predaje u nekim školama u Rijeci i drugim hrvatskim gradovima, a u planu je da od drugog polugodišta bude uveden i u neke zagrebačke škole. U Rijeci, koja je prva počela sa građanskim vaspitanjem predmet predaju nastavnici filozofije i sociologije, a izvodi se dva puta sedmično sa maksimalnim fondom od 70 sati godišnje. Riječki model preuzelo je još devet hrvatskih gradova, a u samoj Rijeci se za građansko vaspitanje prošle školske godine opredelilo 470 učenika.

Građanskom vaspitanju se protive političke stranke bliske krajnjoj desnici i Crkvi, jer smatraju da je to udar levice na učenike. Naime, u sklopu predmeta nastavnici govore o demokratiji, ljudskim pravima, etici, a otvaraju se i mnoge teme poput prava gej zajednica, seksualnog vaspitanja, alkoholizma i narkomanije kod mladih. Sadašnja vlast u Hrvatskoj, koju vodi HDZ, smatra da nije potrebno „građanski odgoj“ pretvoriti u obavezni predmet u školama, kako traži „Možemo“, jer su mnogi elementi iz tog predmeta već ukomponovani u postojeću nastavu.

Problem je i što nema dovoljno nastavnika koji bi predavali građanski odgoj, a neki smatraju da se kroz taj predmet na mala vrata pokušava da uvede ideologija i neke od vrućih ideoloških tema. Za razliku od veronauka koji je izborni predmet, „građanski odgoj“ je obavezni, pa se zato kao alternativa za veronaku javila ideja o „filozofiji za male“, kao izbornom predmetu.

DILETANTIZAM

-Ja bi onoga koji je to predložio srušio na ispitu, komentarisao je jedan ugledni profesor predlog „Možemo“ o uvođenju „građanskog odgoja“ kao obaveznog predmeta u svim školama. Mnogi tvrde da je reč o diletantizmu, jer je sve predloženo krajnje amaterski i gotovo neprovedivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)