PRESUDA ZA UPAD U SOBRANJE: Četvorica funkcionera Severne Makedonije dobili ukupno 25 godina zatvora!

Tanjug

26. 07. 2021. u 19:32

SUD u Severnoj Makedoniji osudio je danas na ukupno 25 godina zatvora četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

ПРЕСУДА ЗА УПАД У СОБРАЊЕ: Четворица функционера Северне Македоније добили укупно 25 година затвора!

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Za delo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, osuđeni su raniji predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i po godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri meseca zatvora, dok je nekadašnji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, prenose makedonski mediji.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko 100 demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upao u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja.

U napadu na parlament povređeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.

U vezi sa ovim slučajem nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski se nalazi u bekstvu u Budimpešti gde je dobio politički azil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)