VRATITE SE SA ODMORA DO 15. AVGUSTA: Slovenački epidemiolog upozorava - "Četvrti talas je već tu"

Novosti online

21. 07. 2021. u 14:32

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Sloveniji zadnjih dana se naglo pogoršava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 111 novih infekcija korona virusom, a povodom ovih brojki oglasio se i vladin epidemiolog koji je turistima preporučio da ne odlaze u inostranstvo nakon 15. avgusta.

ВРАТИТЕ СЕ СА ОДМОРА ДО 15. АВГУСТА: Словеначки епидемиолог упозорава - Четврти талас је већ ту

Foto: D. Pozderović

- Svima koji odlaze na odmor u inostranstvo preporučujem da se vrate do 15. avgusta - poručio je u utorak Milan Krek, koji vodi slovenački Institut za javno zdravlje, na vladinoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o opasnostima od novog talasa zbog delta soja i potrebi da se ubrza vakcinacija stanovništva kako bi jesen bila sigurna.

Budući da nije spominjao na koje turističke destinacije misli, a nije precizirao ni da li preporučuje da ostanu kod kuće i oni koji su se vakcinisali, njegova izjava je ozbiljno uzdrmala javnost.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je naknadno za slovenačku televiziju da je Krek time želeo da upozori one koji idu u inostranstvo da nijedna država, pa ni one koje imaju veći procenat vakcinisanih od Slovenije, nije dostigla potrebni kolektivni imunitet, koji bi ljude štitila od zaraznijih sojeva i da upozorenje treba shvatiti kao želju da na jesen ne bude nikakvih ograničavanja i kako bi obrazovni sistem mogao normalno da funkcioniše.

Različita tumačenja

Nešto drugačije tumačenje ima  Mateja Logar, glavna epidemiološkinja u vladinom stručnom timu, koja kaže da je Krek želeo da naglasi da građani na odmoru treba da se ponašaju odgovorno dok su u kontaktu sa drugim ljudima iz različitih sredina.

- Ako se ponašamo odgovorno, onda je mogućnost da unesemo virus u Sloveniju manja. Apelujem na sve da se i na odmoru ponašamo odgovorno i poštujemo osnovne mere kako bismo mogli da odemno na odmor i posle 15. avgusta - rekla je Logar za medije.

Krekova izjava zasmetala je i opoziciji, koja vladi i njenim predstavnicima često prigovara zbog nekoezistentnosti, nerazumevanja mera i slaboj komunikaciji s građanima.

Poslanik Dejan Židan iz Socijalnih demokrata (SD), nekadašnji predsednik stranke i bivši predsednik parlamenta, pismeno je od vlade zatražio objašnjenje Krekovog upozorenja turistima za koje smatra da je veoma nejasno.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda