OKRŠAJ PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA ZBOG "OLUJE": Hrvatski predsednik bi da slavi u mučeničkoj Glini

Novosti online

03. 06. 2021. u 15:04

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović javio se na Fejsbuku i prozvao premijera Andreja Plenkovića kog naziva "promoterom prava na laž".

ОКРШАЈ ПЛЕНКОВИЋА И МИЛАНОВИЋА ЗБОГ ОЛУЈЕ: Хрватски председник би да слави у мученичкој Глини

Zoran Milanović i Andrej Plenković / Foto Tanjug

U statusu se osvrnuo na Plenkovića koji je juče u intervjuu za RTL Danas komentarisao Milanovićev predlog da se proslava akcije Oluja ne bi trebala održavati svake godine u Kninu, nego recimo svakih pet godina, te je predložio da proslava ove godine bude u Glini.

- Vidim da on stalno govori o Kninu na jedan način kao da je to stanica i otprilike kasarna i to je sve, rekao je, među ostalim, Plenković. 

Milanovićevu objavu niže prenosimo u celosti: 

- Masovni komunikator Plenković, promoter prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava predlog da se "Oluja" obeležava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke u Domovinskom ratu, a ne samo u Kninu, proglašavajući sebe - rečima "mnogi od nas drukčije gledaju na Knin" - skoro pa ratnim zapovednikom.

Inicijativu da se "Oluja" slavi i tamo gde su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline recimo, predložili su mi ratni generali i zapovednici koji su vodili oslobađajuće bitke. Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspio čak i junački skljokati.

Godinama nakon "Oluje", osim prve godišnjice 1996., u Kninu se slavilo nije, pobedu nisu tamo obeležavali ni predsednik Tuđman ni sami ratni zapovednici, što nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu. Ako Plenković zna ko je organizovano tih godina dolazio u Knin, neka mi kaže. Ali ne pamtim, a verujem ni iko drugi, da se Herojski zec u znak protesta tamo lancima omotao u avgustu 1997. Jer, nema na svetu tog sredstva masovne komunikacije kojim bi se on mogao ugurati među one kojima danas tepa "mnogi od nas" - napisao je Milanović. 

U intervjuu za RTL Danas Plenković je juče ovako komentarisao Milanovićev predlog:

- Mnogi od nas drukčije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na Zvonimirov grad, na kninsku Tvrđavu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi 5.8. Dakle, sve su to drukčiji pogledi. Poštujemo mi, naravno, i sve druge trenutke i bitke Domovinskoga rata jednako. Ako je jedna Vlada napravila nešto za dignitet Domovinskog rata, vrlo konkretno, za hrvatske branitelje, za obeležavanje baš svakog događaja, onda pogledajte što je proteklih pet godina radio potpredsednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i zapovednik Tigrova Tomo Medved, onda ćete videti jasna i precizna postignuća naše Vlade u tom pogledu. A da o pravima branitelja ne govorim, o jačanju Hrvatske vojske, ulaganja u policiju, ulaganja u vojsku, mislim da su tu stvari sasvim jasne. Pritom smo Vlada koja svesno i namerno želi imati nacionalne manjine, uključujući u srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, rekao je Plenković. 

(Jutrarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)