Jeckov: Tražimo da imamo srpsku redakciju na HRT-u, kao što to imaju Hrvati u Vojvodini!

Novosti online

26. 05. 2021. u 10:59

POTPREDSEDNIK SDSS-a Dragana Jeckov danas je imala slobodno izlaganje u Saboru koje je iskoristila da govori o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Јецков: Тражимо да имамо српску редакцију на ХРТ-у, као што то имају Хрвати у Војводини!

Foto: Printskrin

Posebno se osvrnula na zagarantovana prava koja bi trebalo da ima srpska zajednica, a koja se ne primenjuju u praksi.

- Propisi koji reguliraju prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj su skoro potpuno usaglašeni s propisima međunarodnog i europskog prava u pogledu prava nacionalnih manjina. Međutim, glavno i jedino važno je pitanje je koji je nivo implementacije spomenutih propisa u praksi, odnosno jesu li pojedini propisi ostali mrtvo slovo na papiru? - zapitala se potpredsednica Jeckov.

Dragana Jeckov je posebno kritkovala oblast informisanja koja je zajamčena pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, a koju HRT uopšte ne poštuje.

- Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u te Ugovor potpisan s Vladom obavezuje HRT da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namenjene informisanju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za decu na jezicima nacionalnih manjina.

Svedoci smo da na primer samo 1% programa HRT-a 2018. godine se bavio pitanjima svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, što je daleko od zadovoljavajućeg.”

- Kao pozitivan primer, a možda i smernica za postupanje, može nam poslužiti situacija iz Srbije jer na Radio-televiziji Vojvodine, kao jednom od dva javna servisa u Republici Srbiji, još 2010. godine osnovana je manjinska redakcija na hrvatskom jeziku koju čine pored odgovornog urednika, 4 urednika, 4 novinara, video reportera, 3 saradnika u proizvodnji programa i 3 lektora.

Tako se na Drugom programu Radio-televizije Vojvodine emituje informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku od poneđeljka do subote u terminu od 17.45 sati. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se neđeljom još emituju emisija Izravno - razgovor o aktualnim društvenim i političkim temama od 16.00 sati, dok se emisija Svetionik, u čijem su žarištu teme iz kulture, emituje u terminu od 16.30 sati.

- Naša je želja i intencija da, kao što je hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji dobila svoju redakciju u okviru javnog servisa Radiotelevizije Vojvodine, što pozdravljamo, srpska zajednica dobije svoju manjinsku redakciju na HRT-u što je, među ostalim, zaključak hrvatsko-srpskog Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina, koji zahteva da se u svim segmentima poštuje reciprocitet, koji u ovom trenutku uopšte niti nije reciprocitet - zaključila je potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)