VIŠE OD 70.000 ZAHTEVA PODNETO PRVOG DANA: Veliko interesovanje za penzionerske kartice (FOTO)

V.N.

16. 03. 2023. u 07:50

PRVOG dana prijave za penzionerske kartice, zahtev je podnelo više od 70.000 ljudi. Već do 10 sati bilo je podneto više od 32.000 zahteva, a u prvih pet minuta posle ponoći u sredu, kada je otvorena mogućnost za onlajn prijave, registrovalo se 100 najstarijih korisnika.

ВИШЕ ОД 70.000 ЗАХТЕВА ПОДНЕТО ПРВОГ ДАНА: Велико интересовање за пензионерске картице (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Time je i praktično počeo veliki državni projekat za bolji standard najstarijih građana, koji je u prvoj dekadi februara najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada obećao da će se država i dodatno angažovati da pozove što veći broj privrednika da se uključe u ovaj projekat, tako što će najstarijima ponuditi popuste za robu i usluge. Na ove benefite, pored korisnika penzija, mogu da računaju i primaoci novčanih naknada za pomoć i negu drugog lica, telesno oštećenje, kao i korisnici privremenih naknada po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti.

Foto: Z. Jovanović

Koliko su svi oni zainteresovani za priliku da i na ovaj način poprave standard, pokazao je broj onih koji su požurili da se već prvog dana prijave za personalizovane kartice, koje će im omogućiti da u supermarketima, ustanovama kulture, zanatskim radnjama, sportskim centrima i na drugim mestima ostvare popuste. Kako je najavio predsednik Vučić, primena kartica počeće 1. oktobra, na Međunarodni dan starih. Dotad će najstariji znati i za koliko dodatno mogu da "prošire guber", jer će biti preciziran i procenat najavljenog povećanja penzija za koje je predsednik Vučić rekao da će biti "minimum 10 odsto".

Foto: Z. Jovanović

Sa evidentiranjem korisnika penzionerske kartice, koja se sada prvi put uvodi na celoj teritoriji zemlje, počelo je i prijavljivanje privrednika koji su spremni da umanje račun najstarijima.

- Kada je reč o onima koji će penzionerima davati pogodnosti u vidu popusta ili poklona, prvi ugovori su potpisani sa četiri beogradska bazena i to "25. maj", "Banjica", "Vračar" i "Olimp" - rekao je juče na promociji kartice koju je PIO organizovao u Beogradu, na Trgu republike, Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, koji ima 1,7 miliona korisnika.

Foto: Z. Jovanović

I potpredsednik Vlade i ministar Finansija Siniša Mali najavio je značajne popuste koje će penzioneri ostvarivati sa karticom od jeseni.

- Kao što je najavio predsednik Vučić, nastavljamo program pomoći penzionerima, a ovo je projekat kroz koji će na mesečnom nivou moći da ostvare značajne uštede - rekao je Mali. - Kartice će se izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava koja je jednostavna i brza, i za nju su potrebni samo osnovni lični podaci, kao što su ime i prezime, adresa, jedinstveni matični broj građana (JMBG), kontakt telefon. Kartice će stizati u roku od mesec dana.

Prijave za karticu moguće su na dva načina: onlajn, preko sajta Fonda PIO, kao i u filijalama Fonda, kojih je više od 170 na teritoriji cele Srbije.

Foto: Z. Jovanović

- Penzioneri će telefonom ili mejlom, zavisno od toga kakav su kontakt ostavili, biti obavešteni da im je gotova kartica i da mogu da je preuzmu - objasnio je ministar Mali. - Paralelno se odvija i prijavljivanje firmi koje žele da se uključe u ovu akciju. Pozivam ih da omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem obimu. Očekujemo da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju jeftinije u prodavnicama, supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i slično. Radimo pravu stvar, ovo je samo deo aktivnosti za penzionere, jer im dugujemo veliku zahvalnost za teret reformi koji su podneli.

Ministar je rekao da je na adrese svih penzionera u Srbiji poslat i vodič koji sadrži korisne informacije.

- Naša je želja da najstariji sugrađani treće doba provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, a država će se truditi da u tome pomogne - rekao je ministar.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili