NOVA IMUNO TERAPIJA: Obnavlja balans ćelija i "podmlađuje" krv

Novosti online

31. 03. 2024. u 10:01

NOVA imunoterapija deluje tako što narušava prirodni proces kojim imunski sistem vremenom postaje sklon stvaranju jednog tipa ćelija.

НОВА ИМУНО ТЕРАПИЈА: Обнавља баланс ћелија и подмлађује крв

Foto Shutterstock

Studija na miševima je važna potvrda koncepta, ali je trenutno teško izmeriti značaj nalaza. Dalje istraživanje je potrebno da bi se videlo koliko dobro ova terapija prebacuje imunski sistem i mlađe, efikasnije stanje, piše Live Science.

U novoj studiji, objavljenoj 27. marta u časopisu Nature, naučnici su razvili terapiju baziranu na antitelima koja selektivno cilja i uništava mijeloidne HSC, obnavljajući tako balans dva tipa ćelija i „podmlađujući“ krv.

Antitela se vežu za ciljane ćelije i označe ih za uništenje od strane imunskog sistema.

Autori su ubrizgali terapiju u miševe starosti 18-24 meseca, što je otprilike ekvivalentno starosti 56-69 godina kod ljudi.

Zatim su ekstrahovali HSC iz miševa posle tretmana i analizirali ih, otkrivajući manji procenat mijeloidnih HSC nego kod netretiranih miševa iste starosti.

Ovaj efekat je trajao dva meseca. Tretirani miševi su takođe proizvodili više neaktiviranih T ćelija i zrelih B ćelija. Ove ćelije mogu formirati memorijske ćelije, koje su direktno uključene u imunski napad; u slučaju B ćelija, one mogu formirati ćelije plazme koje proizvode antitela.

- Videli smo ne samo skretanje ka ćelijama uključenim u adaptivni imunitet, već i smanjenje nivoa inflamatornih proteina, rekao je dr Džejson Ros sa Stanfordskog univerziteta.

Odnosno, istraživači su kod tretiranih miševa videli opadanje nivoa prozapaljenjskog proteina IL-1beta, koji uglavnom proizvode mijeloidne ćelije.

Osam nedelja nakon tretmana, istraživači su vakcinisali miševe protiv virusa kojem nikad nisu bili izloženi. Miševi koji su primili imunoterapiju imali su bolje imunske reakcije na vakcinaciju, proizvodeći više T ćelija protiv datog patogena.

Drugi eksperti upozoravaju da se ne žuri sa zaključcima. Na primer, iako su istraživači izmerili promene u broju neaktiviranih T ćelija, nisu posmatrali funkciju organa koji ih pravi – timusa (grudne žlezde).

Takođe su videli redukcije samo IL-1beta, ne i drugih

BONUS VIDEO: PODKAST DR NOVOSTI: Nizak rast nije stvar estetike, upozorava pedijatar dr Kosić

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)