DA LI JE POGODNA ZA ŽIVOT? Astronomi otkrili novu planetu - možda je prekrivena dubokim okeanima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 23:00

ASTRONOMI su posmatrali udaljenu planetu koja bi mogla da bude prekrivena dubokim okeanima.

ДА ЛИ ЈЕ ПОГОДНА ЗА ЖИВОТ? Астрономи открили нову планету - можда је прекривена дубоким океанима

Foto tviter NASA

Opservacije koje je načinio svemirski teleskop Džejms Veb otkrile su vodenu paru i hemijski "potpis" metana i karbon dioksida u atmosferi egzoplanete, koja je dva puta veća od Zemlje i nalazi se na oko 70 svetlosnih godina udaljenosti, preneo je Gardijan.

Ovakva hemijska mešavina je u skladu sa vodenim svetom gde bi okean pokrivao celu površinu i atmosferom bogatom vodonikom, prema istraživačima sa Univerziteta u Kembridžu.

-Okean bi mogao da bude topao 100 stepeni ili više. Na visokom atmosferskom pritisku, ovako topao okean bi mogao da bude tečan, ali se ne zna da li bi mogao da bude naseljiv životom, rekao je profesor Niku Madhusudan, koji je bio na čelu analize.

Ovakav zaključak je objavljen u žurnalu "Astronomy and astrophysics letters", ali ga je osporio kanadski tim, koji je napravio dodatne opservacije iste egzoplanete, poznate kao TOI-270d.

Oni su utvrdili da postoje iste atmosferske hemikalije, ali sumnjaju da je planeta isuviše topla za tečnu vodu, jer kažu da je temperatura oko 4.000 stepeni.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)