DA LI JE POGODNA ZA ŽIVOT? Astronomi otkrili novu planetu - možda je prekrivena dubokim okeanima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 23:00

ASTRONOMI su posmatrali udaljenu planetu koja bi mogla da bude prekrivena dubokim okeanima.

ДА ЛИ ЈЕ ПОГОДНА ЗА ЖИВОТ? Астрономи открили нову планету - можда је прекривена дубоким океанима

Foto tviter NASA

Opservacije koje je načinio svemirski teleskop Džejms Veb otkrile su vodenu paru i hemijski "potpis" metana i karbon dioksida u atmosferi egzoplanete, koja je dva puta veća od Zemlje i nalazi se na oko 70 svetlosnih godina udaljenosti, preneo je Gardijan.

Ovakva hemijska mešavina je u skladu sa vodenim svetom gde bi okean pokrivao celu površinu i atmosferom bogatom vodonikom, prema istraživačima sa Univerziteta u Kembridžu.

-Okean bi mogao da bude topao 100 stepeni ili više. Na visokom atmosferskom pritisku, ovako topao okean bi mogao da bude tečan, ali se ne zna da li bi mogao da bude naseljiv životom, rekao je profesor Niku Madhusudan, koji je bio na čelu analize.

Ovakav zaključak je objavljen u žurnalu "Astronomy and astrophysics letters", ali ga je osporio kanadski tim, koji je napravio dodatne opservacije iste egzoplanete, poznate kao TOI-270d.

Oni su utvrdili da postoje iste atmosferske hemikalije, ali sumnjaju da je planeta isuviše topla za tečnu vodu, jer kažu da je temperatura oko 4.000 stepeni.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu