EKSPERIMENTALNI LEK: Protiv HIV-a i hepatitisa Ce uzgojen u svemiru, vraćen na Zemlju na analizu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 22:12

AMERIČKA kompanija „Varda Spejs Industris“ uspešno je uzgojila antivirusni lek u mikrogravitaciji.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ЛЕК: Против ХИВ-а и хепатитиса Це узгојен у свемиру, враћен на Земљу на анализу

Foto arhiva

Kapsula misije W-1 ove američke kompanije s neobičnim teretom sletela je 21. februara u „Juta Test end Trejning Rejndž“ (UTTR).

Neobičan teret sastojao se od antivirusnih lekova uzgojenih u mikrogravitaciji niske Zemljine orbite, što označava značajan korak u „Vardinoj“ misiji poboljšanja komercijalnog pristupa tom području.

„Vardu“ su 2020.godine osnovali bivši radnici „Spejs Iksa“ i drugi preduzetnici iz Silicijumske doline, a kompanija želi da iskoristi sve niže troškove prevoza svemirskog tereta. Fokus leži u razvoju lekova i drugih dobara u svemiru, koji se vraćaju na Zemlju kapsulama i tako revolucionišu tradicionalna ograničenja istraživanja u uslovima mikrogravitacije.

Novi parametri razvoja lekova

S raketama za višekratnu upotrebu i s mogućnošću deljenja leta koji svemir čine dostupnijim, razne industrije, od biomedicinskih istraživanja do proizvodnje, jedva čekaju da istraže mogućnosti mikrogravitacije.

Prema „Vardi“, mikrogravitacijska obrada iz temelja menja činioce poput plovnosti, konvekcije, sedimentacije i razdvajanja faza, što potencijalno dovodi do vrhunskog kvaliteta leka s produženim rokom trajanja i povećanom delotvornošću.

Izvršni direktor „Varde“ Vil Brui naglasio je dobrobiti istraživanja i razvoja lekova u mikrogravitaciji.

-Uklanjanje gravitacije omogućava nam izradu lekova koje inače ne bi mogli na Zemlji. Gravitacija je nešto poput parametra. Ako možete da promenite gravitaciju, možete promeniti i hemijski proces za formulacije lekova, objasnio je Bryi.

Fenomenalan poduhvat

Kapsula W-1, lansirana u junu 2023. godine raketom Falkon 9 kompanije „Spejs Iks“, provela je osam meseci integrisana sa svemirskom letelicom „Roket Lab Foton“. Svemirska letelica je osiguravala snagu, pogon i navigaciju dok je „Varda“ razvijala antivirusni lek „ritonavir“, koji se koristi za lečenje HIV-a i hepatitisa Ce.

Izvršni direktor „Roket Laba“ Peter Bek pozdravio je misiju kao fenomenalan poduhvat u demonstraciji proizvodnje u svemiru, preneo je „Juniverz tudej“.

Po povratku kapsula odlazi u „Vardine“ laboratorije u Los Anđelesu na analizu, dok se „ritonavir“ šalje njihovom komercijalnom partneru. „Varda“ se priprema za svoje drugo lansiranje ovog leta, ponovo se oslanjajući na svemirsku letelicu „Foton“.

Kompanija je podelila planove za saradnju sa „Impruvd Farmom“ za karakterizaciju bočica „ritonavira“ nakon leta i za pružanje podataka o letu američkom ratnom vazduhoplovstvu i NASA“, prema postojećim ugovorima.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)