POPISANE PTICE, NAJBROJNIJE GLUVARE: Akciju sprovelo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

D.B.M.

06. 02. 2024. u 15:28

NA više od 1.000 lokaliteta u Srbiji proteklog meseca urađen je popis ptica, a beleženo je i stanje njihovih staništa.

ПОПИСАНЕ ПТИЦЕ, НАЈБРОЈНИЈЕ ГЛУВАРЕ: Акцију спровело Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

FOTO: Ilija Miljković

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je i popis ptica grabljivica u Panonskoj niziji. Istraživanje je sprovedeno u delovima Bačke, Banata i Srema. Kao i ranijih godina dve najbrojnije vrste bile su gluvara i obični galeb.

U akciji je učestvovalo više od 120 ornitologa, članova i volontera, a istraživani su svi najvažniji lokaliteti na kojima se okupljaju patke, guske, galebovi, ždralovi, šljukarice.

- Najveći poduhvat je bio obilazak celokupnog toka Dunava sa priobaljima, od mađarske do bugarske granice, kao i simultana brojanja galebova, malih vranaca i gusaka kod Dubovca, Beograda i Novog Sada - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. - Na Dunavu ne zimuje ni polovina ptica koje su prisutne na našim vodama, tako da je bilo još mnogo drugih izazova. Ove sezone januar je bio hladan i uglavnom suv, tako da smo izbegli maglu, duboke snegove i zaleđene puteve što je značajno olakšalo bezbednost i rad na terenu.

Ptice su popisivane sa brodova, iz automobila ili sa zemlje, a brojane su patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi... Specifična je masovna pojava ritskih sova kakva kod nas godinama nije bila zabeležena. Na zimovanju u Srbiji su po prvi put potvrđene dve vrste - veliki morski gnjurac i srebrni vivak. Od ostalih retkih zimovalica sa severa beleženi su još mali labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, ušati gnjurci, crna roda, gakovi, čaplje govedarke, crni orlovi, riđe lunje, crni galeb, sabljarke, zlatni vivci i sprudnici ubojice.

- Na svim rekama je evidentirano veliko zagađenje i komunalni otpad duž vodotokova, a posebno Dunava, Zapadne i Južne Morave, Ibra - ističe Šćiban. - Ilegalno uzurpiranje priobalja jezera i reka, hemijsko zagađenje, nova preoravanja slatina i vlažnih livada veliki su problem kako za ptice, tako i ljude. Neke vode su intenzivno eksploatisane privrednim ribolovom, ribokrađom i zagađenjem, a posle se za nedostatak ribe optužuju kormorani i druge ribojedne ptice. Iznenadi kada na deonici Dunava na 10 kilometara rečnog toka ne zabeležite ni 100 jedinki pataka, galebova, kormorana ili labudova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)