NEZABELEŽEN LET GOLUBA PISMONOŠE: Od Španije do Srbije za tri nedelje, svakog je dana prelazio 80 kilometara

Novosti online

04. 08. 2022. u 20:09

OD San Sebastijana do Tabanovića kod Šapca, golub pismonoša Miomira Novakovića preleteo je više od 1.700 kilometara.

НЕЗАБЕЛЕЖЕН ЛЕТ ГОЛУБА ПИСМОНОШЕ: Од Шпаније до Србије за три недеље, сваког је дана прелазио 80 километара

Foto: Printskrin RTS

Na međunarodnom ekstremnom maratonu koji su organizovali rumunskih odgajivači, učestovalo je 400 golubara iz osam država. Puštene su 803 ptice, a samo osam ih se vratilo kući. Od Španije do Mačve, leteo je pune tri sedmice. Golub pismoša, star četiri godine, u proseku je svakog dana prelazio više od 80 kilometara.

U gnezdo u kojem je odgajen, stigao je u jutarnjim časovima, i ostvario uspeh koji do sada u Srbiji nije zabeležen.

- Mi ne znamo kud je on leteo, ali je prešao mnogo kilometara. Princip je da se računa od mesta puštanja, do mesta gde boravi, pravolinijski se računa. Međutim, golub po prirodi mora da se snađe za dvadeset dana, 21 koliko je on leteo. Da se snađe, da preživi. Tu su grabljivice, on je bez hrane... Upravo je zato odluka da se on vrati kući u takvim uslovima. Verujem da je prešao sve zemlje na putu, Španija, Francuska, Italija, Slovenija Hrvatska, možda Mađarska - ispričao je Miomir Novaković iz Tabanovića.

Poreklo goluba, prema rečima vlasnika, bilo je presudno za dobar rezultat. Na takmičenju je učestvovalo 47 odgajivača iz Srbije.

- Poreklo njegovo vodi iz 2013 - 2014. Imam njegovu tetku, njegovog oca. NJegovu babu. Izležen je u letačkom jatu. Nisam mu posvećivao veliku pažnju, ali sam znao da može da leti, s obzirom da ima poreklo maraton-golubova - objasnio je Miomir.

Foto: Printskrin RTS

Miomir Novaković sa golubom

Iz Srbije je otišlo 139 golubova.

- Svi golubovi su upakovani na jednom mestu u Srbiji. To je bilo prvog jula, putovali su pet dana kroz Evropu do San Sebastijana u Španiji, i petog jula su pušteni odatle i tek posle toliko dana stigao je samo jedan u Srbiju - rekao je Veselin Gatić, odgajivač golubova iz Očaga.

Vojni pilot u penziji u jatu ima više od 200 golubova, najviše pismonoša.

- Svoje letačko iskustvo i letenje sam ostavio na stranu, a sada lete golubovi i uživam u njihovom letu - kaže Novaković.

Takmičenje je završeno, a golubari očekuju da će se još ptica vratiti kući. Priznanje za veliki uspeh, Miomiru će polovinom meseca biti uručeno u Rumuniji.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VELIKA TRAGEDIJA GAGE ANTONIJEVIĆA Sestra mu umrla usred snimanja filma: Samo je pala, nije bilo pomoći