NAUČNICI OKO 20 MINUTA RAZGOVARALI S GRBAVIM KITOM: Da li su im ogromna stvorenja zaista nešto rekla?

Novosti online

07. 01. 2024. u 22:23

TIM istraživača veruje da ako budu uspešno razvili sistem za komunikaciju sa morskim sisarima, moći će da se pripreme i za komunikaciju sa vanzemaljcima.

НАУЧНИЦИ ОКО 20 МИНУТА РАЗГОВАРАЛИ С ГРБАВИМ КИТОМ: Да ли су им огромна створења заиста нешто рекла?

Foto Tanjug/AP

Tim naučnika sa Instituta SETI, Univerziteta Kalifornije u Dejvisu i Fondacije za kitove Aljaske imao je „blizak susret treće vrste“ s grbavim kitovima.

Oni su uspeli da oko 20 minuta „razgovaraju“ sa ovim ogromnim morskim sisarima na „jeziku grbavih kitova“, navodi portal Fiz.org, a cilj istraživača je da učenjem komunikacije s inteligentnim okeanskim stvorenjima razviju sistem za komunikaciju sa vanzemaljcima.

Naučnici su bili na brodu u blizini kita starog 38 godina po imenu Tvejn kada su pustili zvuk kakav ispuštaju kitovi. Tvejn je odgovorila na svaki takav zvuk i onda kružila oko broda. Sve to je trajalo oko 20 minuta.

-Verujemo da je ovo prvi ovakav pokušaj komunikacijske razmene između ljudi i grbavih kitova na njihovom jeziku, rekla je glavna autorka studije dr Brenda Mekovan, profesorka Univerziteta Kalifornije u Dejvisu.

Iako ona i njen tim znaju da je zvuk koji su pustili kitu neka vrsta pozdrava, otprilike njihov pandan za „zdravo“, u stvari nemaju predstavu da li im je kit zaista nešto rekao.

-Grbavi kitovi su ekstremno inteligentni, imaju kompleksan socijalni sistem, prave oruđe (mreže mehurića) za hvatanje ribe, komuniciraju intenzivno, rekao je dr Fred Šarp, koautor studije i član Fondacije za kitove Aljaske.

Iako naučnici još ne razumeju kitove, veruju da je moguće da će uskoro uspeti u tome i to pomoću matematičke teorije informacija, koju je razvio inženjer Klod Šenon. Prema toj teoriji, signali se analiziraju kako bi se otkrila količina informacija koju sadrže i kako te informacije mogu da se poklapaju u različitim signalima.

Upravo zbog toga, ovaj eksperiment s grbavim kitom samo je početak razvoja sistema za komunikaciju sa vanzemaljcima.

-Zbog trenutnih ograničenja u tehnologiji, važna pretpostavka u potrazi za vanzemaljcima je da će oni biti zainteresovani za ostvarivanje kontakta. Ovu pretpostavku potvrđuje ponašanje grbavih kitova, rekla je dr Lorens Dojl, koautor studije sa Instituta SETI.

Iako se u studiji ne spominje veštačka inteligencija (AI), naučnici veruju da bi upravo ona mogla u budućnosti da im pomogne u prevođenju zvukova koje grbavi kitovi ispuštaju. A prevođenje jezika životinja bi bio samo prvi korak kako bi se razvili sistemi za neko buduće prevođenje jezika vanzemaljaca.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke