NEKADA JE DAN NA ZEMLJI TRAJAO 19 SATI: Mi to ne primećujemo - ali dani se produžavaju svake godine pomalo

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 14:46

POSTOJALO je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

НЕКАДА ЈЕ ДАН НА ЗЕМЉИ ТРАЈАО 19 САТИ: Ми то не примећујемо - али дани се продужавају сваке године помало

Foto: Profimedia/Ilustracija

Novo istraživanje o „dosadnoj milijardi“, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

„Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje“, pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mesečevog „bežanja“, Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)