JAPANSKI NAUČNICI TVRDE: Moguće je napraviti satelit od drveta, ali samo od jedne vrste

Novosti online

23. 05. 2023. u 23:33

SATELITI su obično napravljeni tako da je u osnovi reč o metalnim kutijama sa elektroničkim unutrašnjim komponentama.

ЈАПАНСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Могуће је направити сателит од дрвета, али само од једне врсте

Foto: Jutjub/Tech Insider

 Reč je, zapravo, o tradicionalnom pristupu izgradnji satelita, ali ne postoji ograničenje za korišćenje i drugih materijala za njihovu izradu, poput drva.

Japanski naučnici dovršili su testiranje druge vrste materijala koji bi eventualno mogao da se koristi na stvarnom satelitu, a reč je o stablu magnolije. Njihov projekt „LignoSat“ zasniva se na jednostavnoj ideji da se drvo može koristiti kao materijal za kućište satelita.

EKSPERIMENT NA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI

Drvo je na neki način bolje od metala za svemirske primene zbog svoje fleksibilnosti, čvrstoće i relativno male težine.

Upotrebom drva za kućište satelita želi se ublažiti i još jedan problem, onaj koji je specifičan za metalna kućišta za satelite.

Naime, kada satelit ponovo uđe u atmosferu i počne da sagoreva, delovi njegovog kućišta, obično aluminijski, mogu da se odvoje i ostanu zarobljeni u vlastitoj orbiti, a da u potpunosti ne izgore u atmosferi. Te orbitalne strugotine mogu da doprinesu rastućem problemu svemirskog otpada i mogli bi da se eliminišu korišćenjem druge vrste materijala za kućište satelita, poput upravo drva.

Ipak, dosad niko nije testirao kako bi se drvo snašlo u takvom nemilosrdnom okruženju kao što je svemirski vakuum. S obzirom na to da je nekada bilo deo živog bića, postoji velika verovatnoća da bi bilo nekih negativnih uticaja, piše „Juniverz tudej“.

Zato su naučnici s projekta „LignoSat“ pokrenuli eksperiment na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

KAO SE DRVO PONAŠALO U SVEMIRU

Tokom perioda od 290 dana u 2022. godini različiti komadi drveta za testiranje stajali su ispred eksperimentalnog modula Kibo na MSS-u, koji se vratio na Zemlju u januaru ove godine.

Nakon što su se uzorci vratili na Zemlju, naučnici „LignoSata“ sa Univerziteta Kjoto i Sumitomo Forestri, dela velikog japanskog konglomerata, podvrgli su ih nizu ispitivanja.

Uprkos stalnom izlaganju zračenju više od pola godine čini se da ni na jednom uzorku nije bilo značajnih deformacija, ljuštenja ili površinskih oštećenja. Isto tako, nije bilo bitne promene u masi uzoraka, što pokazuje da oni mogu da pruže dugoročnu zaštitu za bilo koju unutrašnjost satelita koja bi se u njima nalazila.

Jedan određeni uzorak drva posebno se isticao, ali to je bilo više zbog njegovih inherentnih svojstava, a ne zbog neke posebne nadmoći na testovima u svemiru. Drvo koje su japanski naučnici odabrali bila je magnolija, koja je relativno fleksibilna, ali pruža dovoljnu čvrstoću.

Zato će magnolija činiti kućište satelitaza „LignoSat“ kada bude lansiran u zajedničkoj misiji NASA i JAXA 2024. godine. Reč je o tek prvom koraku u nečemu što bi potencijalno moglo da promeni budućnost malih satelita.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna