NEVEROVATNO OTKRIĆE: Istraživači pronašli ostatke ihtiosaurusa, stare oko 250 miliona godina

Srna

15. 03. 2023. u 07:24

ISTRAŽIVAČI su pronašli ostatke najranijeg poznatog ihtiosaurusa, koji je živeo otprilike dva miliona godina nakon najgoreg masovnog izumiranja na Zemlji koje je okončalo permski period, zbrisavši otprilike 90 odsto vrsta na planeti.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Истраживачи пронашли остатке ихтиосауруса, старе око 250 милиона година

Foto: Printskrin/Jutjutb

Pronađeno je 11 repnih pršljenova koji ukazuju da je životinja bila duga oko tri metra.

Mnogi ihtiosaurusi su izgledali kao delfini, drugi su ličili na velike kitove. Jeli su ribu i lignje. Pronađeni fosili pokazuju da su rađali žive mladunce.

Fosilizovani ostaci stari oko 250 miliona godina pronađeni su u zabačenom delu ostrva Špitsbergen na Arktiku na teritoriji Norveške. Poput kitova, koji su sisari, i raznih drugih loza reptila koji su naseljavali Zemljine okeane, ihtiosaurusi su evoluirali od predaka koji su hodali kopnom i prošli prelaz sa kopna u more.

Istraživači su zaključili da je pronađeni fosil prilično anatomski uznapredovao.

- Pravo iznenađenje je bilo da se nakon niza geohemijskih, kompjuterizovanih mikrotomografskih i mikrostrukturnih analiza kostiju, ispostavilo da su ovo pršljenovi veoma naprednog, brzorastućeg, verovatno toplokrvnog krupnog tela ili organizma, dugačkog oko tri metra i da je to u potpunosti okeanski ihtiosaurus - rekao je Benjamin Ker, kustos odeljenja paleontologije kičmenjaka u Muzeju evolucije Univerziteta Upsala u Švedskoj.

Ker, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu "Aktuelna biologija", dodao je da su implikacije ovog otkrića višestruke.

U svetlu ovog otkrića, može biti da su preci ihtiosaurusa nastanjivali Zemlju i 20 miliona godina pre masovnog izumiranja.

Trijaski period koji je usledio nakon masovnog izumiranja bio je početak doba dinosaurusa, iako su se najstariji poznati dinosaurusi pojavili tek pre 230 miliona godina.

Fosili su otkriveni duž rečnog kanala, koji seče slojeve stena, a koje su nekada bile mulj na dnu mora.

BONUS VIDEO: PRELEPA SLIKA IZ KAZAHSTANA: Na stotine flamingosa "obojili" jezero Karakol u ružicasto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna