PEĆINA ČUVALA VELIKU TAJNU: Naučnici otkrili dokaze o prvoj upotrebi luka i strele pre 54.000 godina (VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2023. u 08:43

PEĆINA u južnoj Francuskoj otkrila je dokaze o prvoj upotrebi luka i strele u Evropi pre otprilike 54.000 godina, daleko ranije nego što se dosad znalo.

ПЕЋИНА ЧУВАЛА ВЕЛИКУ ТАЈНУ: Научници открили доказе о првој употреби лука и стреле пре 54.000 година (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/DAVID-URBEX-GRENOBLE

Istraživanje, objavljeno u časopisu "Science Advances", pomera doba streljaštva u Evropi za više od 40.000 godina. Dokumentovano je da upotreba luka i strele u Africi datira od pre 70.000 godina. Ali najstariji prethodni dokaz o streljaštvu bilo je otkriće luka i strele u tresetnim močvarama u severnoj Evropi, posebno u Nemačkoj, pre 10.000 do 12.000 godina, prenose Novosti.

Novo istraživanje dolazi iz pećine Mandrin u današnjoj južnoj Francuskoj. Lokalitet, koji je prvi put iskopavan 1990. godine, uključuje sloj za slojem arheoloških ostataka koji datiraju od pre više od 80.000 godina.

Naučnici koji su sproveli najnoviju studiju već su dokumentovali da su neandertalci i njihovi moderni "rođaci"- homo sapijensi - naizmenično nastanjivali pećinu Mandrin. Nivo poznat kao "Sloj E" pripisuje se prisutnosti homo sapijensa pre nekih 54.000 godina i nalazi se između slojeva brojnih neandertalskih zanimanja. Naučnici su uradili funkcionalnu analizu artefakata pronađenih u sloju E koji su bili finije izrađeni od vrhova i oštrica u slojevima iznad i ispod. Sićušni vrhovi od kremena bili su ključni jer su drugi elementi tehnologije streljaštva kao što su drvo, vlakna, koža, smole kvarljivi i retko sačuvani na evropskim paleolitskim nalazištima.

Za potrebe studije, reprodukovani su sićušni kremeni vrhovi pronađeni u pećini, od kojih su neki manji od američkog penija, i ispalili su ih kao vrhove strela replikom luka na mrtve životinje.

- Nismo mogli na životinje drugačije nego lukom jer su bili premali i prelagani da bi bili efikasni - rekla je Laura Mec, koautor studije.

- Dokazi upućuju na to da su se neandertalci i homo sapijens koji su boravili u pećini verovatno susreli u nekom trenutku iako "ne znamo prirodu susreta, jesu li bili ljubazni ili ne". Međutim, neandertalci koji su nastanjivali Mandrin nastavili su da koriste tradicionalno oružje poput koplja i nisu razvili oružje na mehanički pogon.

Tradicije i tehnologije kojima su ovladale ove dve populacije bile su duboko različite, ilustrujući izuzetnu objektivnu tehnološku prednost modernih populacija tokom njihove ekspanzije na evropski kontinent. Mec je kazala da su stanovnici pećine obično lovili konje, bizone i jelene, a unutra su pronađene životinjske kosti.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: MISTERIOZNA SVETLOST IZNAD HAVAJA: Pogledajte snimak neobične svetlosti iznad vulkana Mauna Kea

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)