POSLE DVE DECENIJE ČUVENA KOMPANIJA MENJA PLANOVE: Bentli sa benzinskog prelazi na električni motor

Novosti online

22. 02. 2023. u 13:16

BRITANSKI proizvođač automobila Bentli prekinuće, posle 20 godina, proizvodnju benzinskog motora V12 i preći na proizvodnju električnog.

ПОСЛЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧУВЕНА КОМПАНИЈА МЕЊА ПЛАНОВЕ: Бентли са бензинског прелази на електрични мотор

Foto: Printskrin

Do sada je proizvedeno više od 100.000 te vrste motora, a kompanija se obavezala da će do 2030. godine preći na proizvodnju isključivo električnih motora. U aprilu naredne godine kompanija će prestati da proizvodi motpre V12, što se poklapa sa zabranom prodaje novih automobila na benzin i dizel u Velikoj Britaniji.

Osim Bentlija, još nekoliko proizvođača se obavezalo da će preći na proizvodnju električnih motora, poput jaguara i BMW-a. Predsednik i izvršni direktor kompanije Bentli Adrian Holmark kaže da je došlo vreme da se moćan motor povuče. Kompanija se nada da će izvršiti prekvalifikaciju 30 zaposlenih koji su uključeni u sklapanje i testiranje V12.

Kada se obustavi proizvodnja benzinskog motora, svi Bentli modeli će imati opciju hibridnog pogona.

Ova kompanijau vlasništvu Folksvagen grupe ostvarila je rekordnu prodaju u 2022. godini, isporučivši 15.174 automobila, što je povećanje od četiri odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci, a to povećanje vezuje se za veću potražnju u SAD, Evropi i azijsko-pacifičkom regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao