NAJNOVIJA STUDIJA: Svetski okean u 2022. godini najtopliji u istoriji merenja

Tanjug

11. 01. 2023. u 13:50

U 2022. GODINI Svetski okean je bio najtopliji u istoriji merenja, navodi se u najnovijoj studiji Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD i dodaje da to pokazuje ogroman uticaj emisija štetnih gasova koje proizvodi ljudska aktivnost na klimu, piše Gardijan.

НАЈНОВИЈА СТУДИЈА: Светски океан у 2022. години најтоплији у историји мерења

Foto: pixabay

Navodi se da se više od 90 odsto svih štetnih emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte apsorbuje u okeanima.

U studiji se navodi da su okeani apsorbovali oko 10 zetadžula više toplote 2022. nego 2021. godine, što je ekvivalentno da svaka osoba na Zemlji koristi 40 fenova za kosu svakodnevno.

Istraživanje je obuhvatilo i merenje saliniteta, koji zajedno sa temperaturom određuje gustinu vode i vitalni je pokretač cirkulacije okeana. Pokazalo se da je indeks varijabilnosti saliniteta dostigao rekordno visok nivo 2022. godine i pokazao kontinuirano pojačavanje globalnog hidrološkog ciklusa.

- Zbog zagrevanja okeana i vremenske prilike postaju ekstremnije, a to ima ogromne posledice na ceo svet - izjavio je jedan od članova istraživačkog tima profesor Džon Abrams.

Drugi član istraživačkog tima, profesor Majkl Man dodao je da topliji okeani povećavaju verovatnoću "ekstremnih vremenskih prilika" i intenzivnijih uragana.

- Prošle godine smo mogli da vidimo posledice ovog zagrevanja u Evropi, Australiji, a sada ih vidimo na zapadnoj obali SAD - zaključio je Man.

Pouzdana merenja temperature okeana su započela 1940. godine, ali verovatno je da su okeani sada najtopliji u poslednjih 1.000 godina, a tempo rasta temperature okeana je brži neko ikad u poslednje 2.000 godine.

Temperature površine mora imaju veliki uticaj na vremenske prilike u svetu - topliji okeani pomažu u poboljšanju ekstremnog vremena, što dovodi do intenzivnijih uragana i tajfuna i više vlage u vazduhu, a što utiče na intenzivnije kiše i poplave.

Svetski okean, svetsko more ili globalni okean međusobno je povezani sistem okeanskih voda Zemlje koji sačinjava pet okeana: Pacifik, Atlantik, Indijski okean, Severni ledeni okean i Južni okean.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)