LED JE BIO DEBLJINE DO 30 CM: Danas je u Kruševcu bilo 16 stepeni, a pre deceniju na jezeru Ćelije je podignut prvi stepen odbrane (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 01. 2023. u 20:10

POZNATO jezero Ćelije, na 20 kilometara od Kruševca bilo je potpuno zaleđeno januara 2012.godine! Slika gotovo nezamisliva danas, kada je u vreme Božnih praznika izmereno 16 stepeni.

ЛЕД ЈЕ БИО ДЕБЉИНЕ ДО 30 ЦМ: Данас је у Крушевцу било 16 степени, а пре деценију на језеру Ћелије је подигнут први степен одбране (ФОТО)

Foto:S.Babović

Na jezeru je pre 11 godina bio podignut prvi stepen odbrane.Led je bio debljine od 10 do 30 centimetara. U dve smene po dva ribočuvara obilazila akumulaciju.Nivo vode obarao se 10 do 15 centimatara u toku dana, dok se u sekundi ispuštalo oko šest kubika vode. Temepratura se spuštala i do 25 tih zimskih meseci,a vanredna situacija proglašavana je u više opština Rasinskog okruga.

Ribe koje žive u akumulaciji odakle se Kruševljani,ali i deo Rasinskog okruga snabdeva vodom nije bio ugrožen. U jezeru žive grgeč, šaran, smuđ, deverika, al i 17 vrsti vodozemaca i gmizavaca, 31 vrsta sisara, čak 11 vrsta ptica i blizu 300 biljnih vrsta, koje su ispod debelog snežnog pokrivača.

Zadnjih godine sve je manje snega,a ledena ostrva na akumulaciji skoro da da nije bi bilo.Sneg se brzo topi i jezero se više suoačaa sa opasnostima od zagađenja, što bi trebalo da bude dodatno sprečeno izgradnjom postrojenja za prečišćavanje na rekama Blatašnica i Rasina,koje se ulivaju u jezero.

BONUS VIDEO - MARKU OLAKŠAO KORAK U BUDUĆNOST: Boban Pribanović sagradio i sredio dom teško bolesnom dečaku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!