STAR JE 77 MILIONA GODINA: Naučnici ogorčeni - Na aukciji prodat skelet dinosaurusa za šest miliona dolara (VIDEO)

Novosti online

29. 07. 2022. u 19:49

DREVNI skelet gorgosaurusa prodat je na aukciji za nešto više od šest miliona dolara.

СТАР ЈЕ 77 МИЛИОНА ГОДИНА: Научници огорчени - На аукцији продат скелет диносауруса за шест милиона долара (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ko god da ga je kupio, što je trenutno nepoznato, sada će takođe imati neobičnu priliku da mu nadene ime. Ovo je jedini primerak ove vrste dinosaurusa koji je postao privatno vlasništvo, što paleontolozi smatraju pogubnim za nauku.

Kako su naveli u Aukcijskoj kući „Sotbi“ skelet gorgosaurusa je star oko 77 miliona godina, a inače je u pitanju srodnik ubojitog tiranosaurusa reksa, samo još brži i sa jačim ugrizom. Aukcionri su očekivali da će ponude ići i do osam miliona dolara. Fosil je otkriven 2018. na privatnom zemljištu na geološkoj formaciji Džudit River u američkoj državi Montani i sastoji se od 79 koštanih elemenata.

Svi ostali poznati skeleti gorgosaurusa nalaze se u muzejskim zbirkama, što ga čini jedinim primerkom te vrste koji će biti privatno vlasništvo – što neki naučnici smatraju krajnje problematičnim.

Visok nešto više od 2,8 metara i dug 6,7 metara, gorgosaurus je bio mesožder koji je nastanjivao predele današnjih Sjedinjenih Država i Kanade tokom kasnog perioda krede. Kao i ti-reks, gorgosaurus je veliki gmizavac i ima slične karakteristike, kao što je ogromna glava sa desetinom oštrih, zakrivljenih zuba i dva mala prednja uda.

- Kao najveći predator svog vremena, pretpostavlja se da je lovio u čoporima od po četvoro, gorgosaurus je bio dominantna sila i jedinstveni grabljivic - navodi „Sotbi“. Ime ove vrste dinosaurusa potiče od grčkih reči i znači „žestoki gušter“.

Da li je etično da se trguje fosilima

Prodaja gorgosaurusa je već druga prodaja fosilizovanog skeleta dinosaurusa održana u „Sotbiju“. Godine 1997. aukcijska kuća je prodala fosil T-reksa nazvanog Sju, jedan od najvećih i najkompletnijih fosila dinosaurusa ikada pronađenih, muzeju „Fild“ u Čikagu za 8,36 miliona dolara. Primerak je dobio ime po Sju Hendrikson, koja je otkrila ovaj značajan nalaz. Iskopana u Južnoj Dakoti, Sju je u to vreme bila najvredniji fosil koji je ikada prodat na aukciji.

I ova aukcija je u svoje vreme bila jako kontroverzna. Još tada je Džon V. Hoganson, paleontolog emeritus Geološkog zavoda Severne Dakote, pisao o negativnom uticaju na naučni napredak „rastućeg međunarodnog tržišta fosila i profitiranja na njihovoj prodaji“.

- Naučna paleontološka zajednica je sa zabrinutošću očekivala aukciju T-reksa zbog neizvesnosti da li će važan primerak završiti u privatnoj kolekciji, zbog čega bi bio nedostupan za naučno proučavanje i javno prikazivanje, ili u javnom vlasništvu države - napisao je profesor. - Najveću zabrinutost je izazivao strah kakav bi efekat prodaja imala na paleontologiju.

Sten, najkompletniji kostur tiranosaurusa reksa na svetu, postavio je novi svetski rekord 2020. godine kada je prodat za 31,8 miliona dolara na aukciji u „Kristiju“. U vreme prodaje, paleontolozi su se ponovo uplašili da će i ovaj fosil biti izgubljen za nauku, ali ubrzo je Odeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija otkrilo planove da Sten bude glavna atrakcija u novom Muzeju prirodne istorije, čiji se otvaranje očekuje 2025. godine.

Kako Sju ostaje izložena javnosti u muzeju „Fild“, Sten čeka stalni dom, a skelet gorgosaurusa je prodat, neki naučnici nisu srećni što se ovaj trend nastavlja. Po zakonu sve što se nađe na privatnom zemljištu pripada vlasnicima koji sa tim mogu da rade šta im je volja, dok o fosilima koji su pronađeni na javnim površinama, o tome brigu vodi savezna vlada i u suštini su javno vlasništvo, naglašava prof. Poli.

- Ovo je vrli novi svet za nauku - smatra paleontolog Stiv Brusat, profesor i šef katedre za paleontologiju i evoluciju na Univerzitetu u Edinburgu. - U svetu gde skeleti dinosaurusa donose milione, šta onda preostaje naučnicima i muzejima, koji ne mogu da priušte tako naduvane cene?

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave