BILI SU TEŠKI KAO TRI AUTOBUSA: Otisci dinosaurusa stari 100 miliona godina - u kineskom restoranu (FOTO)

Novosti online

20. 07. 2022. u 19:02

U JUGOZAPADNOJ Kini u bašti restorana otkriveni su otisci stopala dinosaurusa koji su po procenama stručnjaka stari oko 100 miliona godina.

БИЛИ СУ ТЕШКИ КАО ТРИ АУТОБУСА: Отисци диносауруса стари 100 милиона година - у кинеском ресторану (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Lokalitet je otkriven zahvaljujući čoveku po imenu Ou Hongtao, koji je večerao u restoranu  "Yuanyi Senlin".  Restoran se nalazi u gradu Lešan koji je poznat po svom divovskom Budi Lešan, najvećoj i najvišoj kamenoj statui Bude u svetu.

- Otisci pripadaju sauropodu, vrsti četvoronožnih dinosaurusa biljojeda koji su živeli tokom perioda rane krede - istakao je Lida Ksing, paleontolog i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke, paleontolog i naučnopopularni pisac.

Ksingov tim potvrdio je otkriće koristeći 3D skener.

Sauropodi su poznati po dugim vratovima i repovima i bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Od njihove težine i veličine koja je ravna veličini tri autobusa, tlo je podrhtavalo. Pretpostavlja se da su dva pronađena otiska sauropoda pripadala jedinkama čiji su vratovi bili dugi oko osam metara. Iako je mnogo fosila dinosaurusa iz jure otkriveno u Sečuanu, pronađeno je mnogo manje fosila iz krede. Upravo u ovom periodu dinosaurusi su zaista „procvetali".

- Fosile je teško pronaći i uočiti u gradskim sredinama jer su skriveni ispod građevina. Tokom gradnje oni često budu uništeni u kratkom vremenskom roku - rekao je Lida Ksing, paleontolog i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke.

Tokom nekoliko decenija u kojima se Kina brzo razvijala, teško je realizovati paleontološka proučavanja praistorijskog života pomoću fosilnih tragova.

Lokalitet na kome su pronađene stope dinosaurusa ranije je bio prostor na kome se nalazila farma, pa su otisci bili prekriveni slojevima prašine i peska. To ih je zaštitilo od erozije i uticaja atmosferilija. Pre godinu dana prostor je očišćen da bi se otvorio restoran, jer se vlasniku dopao prirodni ambijent i kamene neravnine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati