FALI SAMO KLINT ISTVUD: Prodaje se grad iz špageti vesterna Serđa Leonea (VIDEO)

Novosti online

01. 07. 2022. u 22:50

SCENOGRAFIJA izgrađena na osam hektara šezdesetih godina za jedan od najpoznatijih filmova Serđa Leonea, u španskoj pustinji Tabernas, prodaje se za 2,8 miliona evra.

ФАЛИ САМО КЛИНТ ИСТВУД: Продаје се град из шпагети вестерна Серђа Леонеа (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Izdižući se iz neravnog pustinjskog pejzaža, iza klimavih vrata saluna iz 19. veka pruža se široka, prašnjava ulicu prošaranu štalama i stubovima za vezivanje konja. To je čuveni deo američkog divljeg zapada izgrađen u Španiji – i na prodaju je. Lokacija u blizini južnog španskog sela Tabernas nagoveštava jedinstvenu mešavinu kultura koje su se udružile pre nekoliko decenija da bi stvorile proizvod poznat širom sveta.

Početkom šezdesetih, grupa, uglavnom italijanskih, filmskih reditelja iskoristila je neobične isklesane stene u ovoj pustinje kako bi snimili svoje verzije vesterna.

Među najpoznatijim režiserima ovog žanra bio je Serđo Leone, Italijan čiji su filmovi poput "Dobar, loš, zao" i "Za šaku dolara" proslavili Klinta Istvuda.

Krajem šezdesetih, Leone, na vrhuncu slave, stiže u Tabernas sa „kart blanšom“ da uradi scenografiju za film koji će se svrstati među njegove najambicioznije poduhvate – Bilo jednom na Divljem zapadu. Njegov tim je izgradio raskošnu scenografiju izgradnje železnice gde će se obračunati Henri Fonda i Čarls Bronson. Pola veka kasnije, set na osam hektara izgrađen za film prodaje se za 2,8 miliona evra.

- Mi ne prodajemo samo zemlju, već prodajemo mali deo istorije Almerije - kaže Hose Ruda iz agencije za nekretnine.

Set je korišćen i kasnije za snimanje drugih vesterna. Danas se na ovoj lokaciji nalazi turistička atrakcija i sporadično se koristi za snimanje reklama i muzičkih spotova. Ali slava da je namenski napravljena za Bilo jednom na Divljem zapadu, koji se smatra jednim od najboljih vesterna, opstaje. To je preporuka za koju se vlasnici, koji žele da se povuku nakon što su čuvali ove objekte više od četiri decenije, nadaju da će privući potencijalne kupce.

- Vlasnici bi voleli da vide da je se lokacija vrati u život kakav je imala sedamdesetih i osamdesedih, kada su reditelji dolazili da snimaju - navodi Hose Ruda.

Više od jedne decenije, Tabernas je bio domaćin festivala vestern filma u Almeriji – koji se smatra „najvećim evropskim filmskim događajem posvećenom vestern žanru“.

- Ovo nije mesto za izgradnju zabavnog parka - smatra Ruda. - U njemu postoji toliko istorije koja lako može da se iskoristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024