POGLEDAJTE NEBO: Jupiter i Venera će da se „dodiruju" - nebeski spektakl ponoviće se tek za 17 godina (VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2022. u 22:35

U RETKOM nebeskom spektaklu, ovog vikenda, Jupiter i Venera, dve najsjajnije planete Sunčevog sistema, izgledaće kao da se dodiruju.

ПОГЛЕДАЈТЕ НЕБО: Јупитер и Венера ће да се „додирују - небески спектакл поновиће се тек за 17 година (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Iako će u stvarnosti biti udaljeni milionima kilometara, za posmatrače zvezda na Zemlji će se činiti da su dovoljno blizu, toliko da je dovoljno da se skoro sudare u pojavi poznatoj kao planetarnoa konjunkcija, koja se dešava jednom godišnje. Međutim, ove godine će Jupiter i Venera izgledati mnogo bliže jedno drugom nego inače i trebalo bi da budu vidljivi ne samo dvogledom već i golim okom.

Ako događaj propustite, moraćete da sačekate još 17 godina na reprizu „ovakve bliskosti".

Pored najavljene izvanredne planetarne konjunkcije, i Saturn i Mars će takođe izgledati kao da su „u pravoj liniji" sa Jupiterom i Venerom.

Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da su se planete približavale u poslednjih nekoliko nedelja.

- Iako se Venera i Jupiter približavaju jedan drugom svakih nekoliko godina, ovog puta u igri su i Mars i Saturn, što je prilično retko - rekao je Taker.

Uprkos onome što će nam se činiti da gledamo (velika bliskost) planete će zapravo biti udaljene oko 700 kilometara. Pojava na nebu postala je vidljiva još ujutru 30. aprila, ali će i dalje će biti vidljiva u nedelju i u danima koji slede dok se planete ponovo „ne razmaknu". Posmatrači u Sidneju, u Australiji, imaće jasan pogled na par planeta 1. maja.

- Planete će se razlikovati po svojoj svetlosti - rekla je za Bi-Bi-Si Njuz glavni posmatrač zvezda u Društvu za popularnu astronomiju, profesor Lusi Grin. - Venera je svetlija od Jupitera, tako da će izgledati zaslepljujuće sjajno kada je vidite. Jupiter će biti malo slabiji, oko jedne šestine sjaja Venere.

Venera, Jupiter, Merkur i Mars okupili su se na istočnom nebu u formaciji koja se verovatno neće ponovo videti do 2040. godine, poslednji put 13. maja 2011. godine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći