SEĆANJE NA DAN KADA JE GAGARIN POLETEO U SVEMIR: U svetu se danas obeležava Dan kosmonautike

Tanjug

12. 04. 2022. u 11:11

U RUSIJI i svetu danas se obeležava Dan kosmonautike, sećanje na dan kada je Jurij Gagarin prvi u istoriji čovečanstva pre tačno 61 godinu poleteo u svemir.

СЕЋАЊЕ НА ДАН КАДА ЈЕ ГАГАРИН ПОЛЕТЕО У СВЕМИР: У свету се данас обележава Дан космонаутике

Foto: Tanjug/AP

Ruski kosmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov čestitali su praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem video-snimka, koji je objavio "Roskosmos", prenosi Sputnjik.

- Pre 61 godinu naša zemlja načinila je još jedan korak ka izučavanju nepoznatog, ka čovekovom osvajanju svemira. Započeta je nova stranica istorije, istorija svemirskih letova sa posadom. I prvi koji je otvorio tu herojsku stranicu bio je naš sunarodnik Jurij Aleksejevič Gagarin - rekao je Artemjev.

Delegacija "Roskosmosa" položila je cveće na grobove Gagarina i sovjetskog konstruktora Sergeja Koroljova u znak sećanja na 61. godišnjicu prvog leta u orbitu u istoriji čovečanstva.

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko stigli su na kosmodrom "Vostočni."

Pres-služba precizirala je jutros da će lideri Rusije i Belorusije povodom Dana kosmonautike posetiti kosmodrom "Vostočni" u Amurskoj oblasti, u čijoj izgradnji infrastrukture se očekuje i učešće beloruskih stručnjaka.

Navodi se da će predsednici iz helikoptera nadgledati tok izgradnje kosmodroma i infrastrukturnih objekata, upoznati sa procesom izgradnje lansirnog kompleksa, kao i učestvovati u ceremoniji dodele nagrada pilotima-kosmonautima i razgovarati sa zaposlenima na kosmodromu.

Prvi let čoveka u svemir izveden je 12. aprila 1961. godine.

Gagarin je u svemirskoj letelici "Vostok 1" obleteo jedan krug oko Zemlje za 108 minuta, a leteo je na visini od 302 kilometra i brzinom od skoro 28 hiljada kilometara na sat.

Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe, a slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.

BONUS VIDEO: EKSPEDICIJA NOVOSTI U MALOJ AZIJI: POTRAGA ZA OSTACIMA NIKEJE - DRUGE PRESTONICE VIZANTIJE

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)