SREBRNA ČAŠA CARA DUŠANA: Doneta je iz Venecije, nađena na skrivenom mestu (FOTO)

Novosti onlajn

03. 07. 2021. u 12:08

CAR Dušan je naručio 33 srebrne čaše koje su korišćene na njegovom dvoru, a jedna od njih je nađena u šupljini zida u priprati crkve Svetog Nikole u Drenovi u današnjoj Severnoj Makedoniji.

СРЕБРНА ЧАША ЦАРА ДУШАНА: Донета је из Венеције, нађена на скривеном месту (ФОТО)

Foto: Arhiva Novosti

Tanjir (čaša) Stefana Dušana pripada vrsti trpeznog posuđa i najverovatnije se koristio na dvoru srpskog cara sredinom XIV veka. Na to upućuje medaljon sa predstavom dvoglavog orla, koji je urezan u sredini čaše, dok se oko njega nalazi natpis: „+ Stepan car u Hrista blagoverni”, piše Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija.

Čaša je izrađena od srebra sa pozlatom, a njen prečnik je 18,5 centimetara bez drške. Pored središnjeg dela čaše, ukrašena je i njena delimično oštećena drška.

Ova čaša je pronađena u šupljini zida u priprati Crkve Svetog Nikole u Drenovi u današnjoj Severnoj Makedoniji, zajedno sa srebrnim prstenom koji na sebi ima predstavu orla i ime vlasnika Radoslava.

Tanjir (čaša) cara Stefana Dušana je deo stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije