NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo

Novosti online

12. 12. 2023. u 12:41

NEDELjA održivog razvoja i poslovanja je globalna inicijativa koja ima za cilj da podstakne i podrži kompanije, organizacije i pojedince da doprinesu ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

НЕДЕЉА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ПОСЛОВАЊА: Бољи бизнис за боље друштво

Foto: Shutterstock

Nedelja održivog razvoja i poslovanja je važna prilika za sve nas da se informišemo, inspirišemo i angažujemo u pravcu bolje budućnosti za nas i naše naraštaje. Organizuje se na nivou Evrope (ESDW) sredinom septembra, a kod nas se organizuje u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ sredinom decembra.

Neki od primera uspešnih inicijativa koje su realizovane tokom Nedelje održivog razvoja i poslovanja su:

- Globalni dogovor Ujedinjenih nacija - najveća svetska mreža kompanija i organizacija koje se obavezuju da poštuju univerzalne principe ljudskih prava, radnih standarda, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.

- Zelena industrija - koncept koji podrazumeva da se industrijska proizvodnja obavlja na način koji minimizira negativne uticaje na životnu sredinu, štedi resurse i energiju, i stvara nove mogućnosti za zapošljavanje i inovacije.

- Održivi turizam - oblik turizma koji uzima u obzir potrebe i interese lokalnih zajednica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, i smanjenje negativnih posledica na životnu sredinu i društvo.

Održivi razvoj nije samo moralna obaveza, već i ekonomska prilika i strateški imperativ. Zajedno možemo da napravimo razliku.

Bolji biznis za bolje društvo

U Srbiji se u nedelji održivog razvoja i poslovanja organizuje i CSR&ESG FORUM čija je ovogodišnja tema - Diversity of perspectives. Odgovornost da sve osetljive grupe budu prihvaćene u društvu leži na akterima svih sektora, ali uloga kompanija i poslovnog sektora u ovom domenu je neprocenjiva, jedna je od ključnih poruka CSR & ESG Foruma (foruma namenjenog korporativnoj održivosti i odgovornosti i integraciji kriterijuma životne sredine, socijalnih i upravljačkih pitanja u poslovne i investicione odluke).

Najznačajniji godišnji događaj Foruma za odgovorno poslovanje CSR&ESG FORUM  održaće se 12. decembra pod sloganom Diversity of perspectives.

Plenarna sesija konferencije je fokusirana se na temu različitosti i inkluzije, a novitet za ovu godinu je dodela Nagrade za najinkluzivnijeg poslodavca.

Treba zajedno da utičemo da što veći broj kompanija i institucija shvati da zapošljavanje osoba sa invaliditetom nije samo ispravan potez, već je korisno i za njihovo radno okruženje. Tako da me izuzetno raduje što ističemo toliko kompanija i institucija koje razmišljaju o budućnosti i koje su dale prioritet diversifikaciji svoje radne snage, kao i inkluzivnosti. Nadam se da će vaši primeri inspirisati svakog da krene tim  stopama, izjavio je ovim povodom Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji.

Posebna pažnja na konferenciji bila je posvećena trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave