SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve

Novosti online

05. 12. 2023. u 10:00

NA Generalnoj konferenciji UNESCO, 2021 godine, jednoglasno je usvojen 2. decembar kao „Svetski dan budućnosti".

СВЕТСКИ ДАН БУДУЋНОСТИ: Како да створимо бољи свет за све

Foto: Shutterstock

Budućnost je nešto što nas sve zanima i intrigira. Šta će se desiti sa našom planetom, našim društvom, našom kulturom, našom tehnologijom, našom naukom? Kako ćemo se prilagoditi novim izazovima i iskoristiti nove prilike? Kako ćemo očuvati naše vrednosti i identitet? Kako ćemo ostvariti naše snove i aspiracije?

Ova i mnoga druga pitanja su ona koja nas pokreću i motivišu da razmišljamo o budućnosti i da učestvujemo u njenom stvaranju. Zato je Svetski dan budućnosti, koji se održava svake godine 04. decembra važan i značajan događaj koji nas podseća na našu odgovornost i moć da utičemo na tok istorije.

Održiv svet je onaj koji poštuje i štiti prirodne resurse i životnu sredinu. Pravedan svet je onaj koji obezbeđuje jednakost i dostojanstvo za sve ljude, koji eliminiše siromaštvo i diskriminaciju, koji promoviše ljudska prava i demokratiju. Miran svet je onaj koji rešava konflikte i nesuglasice na nenasilan i dijalogom, koji sprečava ratove i terorizam, koji gradi mostove i saradnju među nacijama i kulturama. Inkluzivan svet je onaj koji prihvata i vrednuje različitost i multikulturalnost, koji podržava i uključuje marginalizovane i ranjive grupe, koji podstiče i omogućava participaciju i doprinos svih građana. Kreativan svet je onaj koji podstiče i nagrađuje inovaciju i stvaralaštvo, koji podržava i finansira nauku i obrazovanje, koji ohrabruje i inspiriše umetnost i kulturu. Srećan svet je onaj koji zadovoljava i unapređuje osnovne i više potrebe ljudi, koji promoviše i širi pozitivne emocije i vrednosti, koji omogućava i podržava lični i kolektivni razvoj i blagostanje.

Foto: Shutterstock

Ova vizija budućnosti nije utopija ili fantazija. Ona je realna i ostvariva, ako se potrudimo i radimo zajedno. Već postoje mnogi primeri i dokazi koji pokazuju da je moguće napraviti pozitivne promene i postići bolje rezultate u različitim oblastima i sektorima. Naprimer, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, globalna stopa ekstremnog siromaštva je opala sa 36% u 1990. godini na 10% u 2015. godini.

Prema izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, globalna proizvodnja obnovljive energije je porasla sa 19% u 2010. godini na 26% u 2018. godini. Prema izveštaju Instituta za ekonomiju i mir, globalni indeks mira je porastao za 0,09% u 2019. godini, što znači da je svet postao malo mirniji nego prethodne godine.

Ovi i drugi primeri pokazuju da je moguće napraviti napredak i poboljšati kvalitet života za milione ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave