DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života

Novosti online

06. 12. 2023. u 11:07

DAN zemljišta je posvećen inicijativama i kampanjama koje za cilj imaju podizanje svesti o važnosti zemljišta kao resursa i o potrebi njegove zaštite i održivog korišćenja. Obeležava se 5. decembra, na dan kada je 1953. godine osnovana Međunarodna unija za zaštitu zemljišta.

ДАН ЗЕМЉИШТА: Земља и вода су извор живота

Foto: Shutterstock

Zemljište je osnovni element života na Zemlji jer obezbeđuje hranu, vodu, energiju, sirovine, staništa, biodiverzitet i reguliše klimu. Zemljište je takođe deo kulturnog i prirodnog nasleđa čovečanstva jer svedoči o istoriji, tradiciji i identitetu naroda. Zemljište je, međutim, pod velikim pritiskom zbog rastuće populacije, urbanizacije, industrije, poljoprivrede, šumarstva, rudarstva, turizma i drugih ljudskih aktivnosti.

Tema ovogodišnjeg Dana zemljišta je: Zemlja i voda su izvor života

Prema procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), oko 33% globalnog zemljišta je degradirano, što znači da je izgubilo svoju produktivnost, plodnost i biološku raznovrsnost. Degradacija zemljišta je uzrokovana različitim faktorima i ima ozbiljne posledice po životnu sredinu, ekonomiju, društvo i zdravlje ljudi i životinja jer utiče na klimatske promene, gubitak biodiverziteta, nestašicu vode, glad, siromaštvo i migracije.

Foto: Shutterstock

Prepoznajući neprocenjivu ulogu zemlje i vode, možemo preduzeti proaktivne mere da zaštitimo ove resurse za buduće generacije.

Erozija i zbijanje tla narušavaju sposobnost zemljišta da skladišti, odvodi i filtrira vodu i povećava rizik od poplava, klizišta i peščanih oluja. Stoga je neophodno da poboljšamo upravljanje zemljištem i vodama kako bismo povećali kapacitet zemljišta da izdrži takve ekstremne klimatske događaje.

Sprovođenje prakse održivog upravljanja zemljištem povećava dostupnost vode za poljoprivredu. Zdrava zemljišta, obogaćena organskom materijom, igraju ključnu ulogu u regulisanju zadržavanja i dostupnosti vode.

Efikasno korišćenje kvalitetne vode, promovisanje održive upotrebe đubriva i pesticida, primena odgovarajućih metoda navodnjavanja, poboljšanje sistema drenaže, kontrola pumpanja i praćenje nivoa saliniteta zemljišta i podzemnih voda su od suštinskog značaja za održavanje održivih poljoprivrednih praksi.

Zdrava zemljišta deluju kao odvod ugljenika, koji dolazi iz atmosfere, čime doprinose prilagođavanju klimatskim promenama i naporima za ublažavanje njenih posledica.

Dan zemljišta je prilika da se prizna i podrži rad onih koji se bave zaštitom i održivim korišćenjem zemljišta, kao i da se podstakne i uključi šira javnost u ovaj važan zadatak. Neophodno je da se promovišu naučna i inovativna rešenja koja će podstaći proizvođače i farmere da upravljaju zemljištem i vodom na održivi način.

Da li ste znali

• 95% naše hrane dolazi iz zemlje i da je dom za više od 59% vrsta biljaka i životinja.

• Jedan kubni metar zdrave zemlje može zadržati preko 250 litara vode.

• Nepravilne prakse upravljanja zemljištem i vodama utiču na eroziju zemljišta, biodiverzitet zemljišta, plodnost zemljišta i kvalitet i kvantitet vode.

• Zdravo zemljište igra ključnu ulogu prirodnog filtera, jer prečišćava i čuva vodu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave