PREDLOŽENE IZMENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Evo koji bi noviteti bili uvedeni za fakultete

Lj. Begenišić

10. 04. 2023. u 11:24

IZMENAMA i dopunama Zakona o visokom obrazovanju omogućeno je fakultetima da u školskoj 2024/25. godini mogu prilikom upisa studenata na studije da uvedu test sklonosti.

ПРЕДЛОЖЕНЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ: Ево који би новитети били уведени за факултете

Foto Milena Anđela

- Imajući u vidu da je u razgovoru sa fakultetima uočeno da neki od njih žele da uvedu test sklonosti, a nisu u pitanju oblasti sporta i umetnosti kod kojih je i ranije test predviđen, smatra se da je potrebno dati mogućnost visokoškolskim ustanovama da uvedu dodatno testiranje - navodi Ministarstvo prosvete u obrazloženju izmena ovog člana zakona kojim se, inače, reguliše rangiranje i upis kandidata na fakultete.

Inače, na sajtu Ministarstva prosvete na kome su objavljene predložene izmene navedeno je i da je 7. aprila počela javna raprava o izmenama i dopunama ovog zakona i da će trajati do 27. aprila.

Tribine na kojima će se rasprvljati o novim predlozima biće održane u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

A osim što se regulišu uslovi upisa nakon uvođenja državne mature, preciznije se regulišu i uslovi za profesora emeritusa, kao i njihova primanja koja do sada nisu bila precizno definisana.

Tako će se naknada za rad profesora emeritusa koji izvodi nastavu na master akademskim studijama i doktorskim studijama isplaćivati pod istim uslovima kao i profesorima kojima je nakon odlaska u penziju produžen radni odnos.

Preciznije se reguliše i ko može biti predložen za profesora emeritusa, pa tako se zvanje profesora emeritusa može dodeliti redovnom profesoru u penziji penzionisanom u prethodne dve školske godine (ranije je bilo tri godine) i koji ima najmanje 20 godina radnog staža. A da bi neko bio predložen za profesora emeritusa treba da ima dva mentorstva na doktorskim studijama u oblasti za koju je izabran, kao i da je rukovodilac najmanje dva naučna projekta, a ove dve stavke do sada nosu bile uslov. Takođe, može ga predložiti ustanova u kojoj je preoveo poslednjih deset (do sada bilo sedam) godina u radnom odnosu sa punim radnim vremenom.

Izmenama zakona reguliše se status tzv. starih studenata koji su fakultet upisali do 10. septembra 2005. godine, pa je njima omogućeno da po istom planu i programu studije završe do kraja 2025/26. školske godine, a do tada treba da završe i oni koji su upisali i magistarske studije. Studenti upisani na medicinske nauke imaju godinu više, pa diplomu moraju steći do kraja školske 2026/27. godine.

Izmenama zakona regulišu se i novčane naknade članovima Nacionalnog saveta pa će ih ubuduće utvrđivati Vlada, a ne kao do sada Skupština Srbije. Određene izmene odnose se i na Akreditaciono telo, pa će ono moći da se finansira i iz budžeta Republike Srbije. Prema obrazloženju, ove izmene treba da dovedu do izjednačavanja sa visinom naknade za druga slična tela.

U članu kojim se regulišu uslovi za izbor u zvanje nastavnika, navodi se da izuzetno u polju medicinskih nauka u zvanje predavača može biti izbarano i lice sa završenim integrisanim akademskim studijama i završenom zdravstvenom specijalizacijom.

Prema novom predlogu, saradnicima u nastavi se može ugovor o radu produžiti dva puta po jednu godinu, umesto dosadašnje odredbe da se ugovor može produžiti godinu dana.

Takođe, ugovori o radu sa asistentima ubuduće će moći da se produže dva puta po tri godine, umesto jednom u trajanju od tri godine.

 

Registar fakulteta, studenata i programa

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju uspostavlja se i jedinstven iformacioni sistem prosvete (JISP) koji do sada nije postojao. Njime će biti obuhvaćeni registar ustanova u sistemu visokog obrazovanja, broj studenata u sistemu visokog obrazovanja i broj akreditovani studijskih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024