PRIJAVE DO PONEDELJKA: Besplatni udžbenici za oko 88.000 osnovaca

B.B.

07. 04. 2023. u 16:22

RODITELjI đaka osnovnih škola, koji imaju pravo na bespltane udžbenike koje kupuje Ministarstvo prosvete imaju rok do ponedeljka da se prijave. Prema podacima nadležni, ovo pravo ostvariće oko 88.000 učenika u Srbiji.

ПРИЈАВЕ ДО ПОНЕДЕЉКА: Бесплатни уџбеници за око 88.000 основаца

Foto M. Anđela

Pravo na ove besplatne udžbenike imaju osnovci iz materijalno ugroženih porodica, zatim učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji uče po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), kao i oni koji imaju potrebu za prilagođavanjem udžbenika (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format). Osnovni komplet dobiće i đaci prvog i drugog razreda koji su gluvi i potrebni su im digitalni udžbenici s video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Takođe, besplatne školske knjige pripadaju i učenici koji su treće i svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, deci sa izuzetnim sposobnostima koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima (IOP 3).

Roditelji prijavljuju osnovce učiteljima ili odeljenskim starešinama. Potrebno je da, u zavisnopsti od kategorije, dostave kopiju rešenja kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje novčane socijalne pomoći, potvrdu da su starija braća ili sestre đaci ili studenti, osim ako idu u istu osnovnu školu, jer u tom slučaju ona već poseduje te podatke. Za đake koji se školuju po individualnom obrazovnom planu nema potrebe dostavljati dodatnu dokumentaciju, jer škole to već imaju u evidenciji.

Komplet knjiga koji nabavlja resorno ministarstvo za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sadrži udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni izborni predmet. Za starije osnovce od petog do osmog razreda besplatni su udžbenici za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik i književnost, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

U republičkoj kasi je za nabavku ovih udžbenika "rezervisano" 720 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana