POČELA PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE: Rok do 10. aprila

Novosti onlajn

24. 03. 2023. u 16:20

MINISTARSTVO prosvete pozvalo je danas sve roditelje osnovaca da se do 10. aprila u školama prijave za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu, a koje i ove godine obezbeđuje Ministarstvo.

ПОЧЕЛА ПРИЈАВА ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ: Рок до 10. априла

Foto P. Milošević

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.

Škole će preko razrednih starešina i učitelja, kako se navodi u saopštenju, kroz uspostavljene kanale komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima. Udžbenici su besplatni u prvom ciklusu, odnosno od 1. do 4. razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju i sledeće kategorije učenika - učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i oni koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

Pravo takođe imaju i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, kao i oni sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3 Besplatne užbenike će dobiti i učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

BONUS VIDEO: POČELA ŠKOLSKA GODINA U SRBIJI - Đaci se vratili u klupe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili