ŠTA SE DEŠAVA SA BESPLATNIM UDŽBENICIMA? Grad i izdavači još bez dogovora

B.Borisavljević

01. 03. 2023. u 14:19

MART je, prethodnih godina, obično bio mesec kada roditeljima stižu spiskovi udžbenika za sledeću školsku godinu sa cenovnikom, uz ponudu za otplatu u ratama. Ove godine, mame i tate su pošteđeni stresa od iznosa koji treba da plate, pošto će svi osnovci i srenjoškolci u prestonici dobiti besplatne komplete udžbenika. Međutim, osim, usvojene odluke o besplatnim udžbenicima, ništa drugo nije poznato. Kako saznajemo, predstavnci izdavačkih kuća su se sastali da predstavncima Grada, ali dogovor još nije postignut. Kamen spoticanja je plaćanje.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА БЕСПЛАТНИМ УЏБЕНИЦИМА? Град и издавачи још без договора

Foto: Dom zdravlja Voždovac

Iako smo poslali pitanja nadležnima u Gradu u vezi sa nabavkom besplatnih udžbenika, odgovor nismo dobili. Ni izdavači nisu voljni da pričaju javno. Prema našim izvorima, Grad ime je ponudio da otplata knjiga počne od 1. januara 2024. godine i to u osam mesečnih rata, što njima ne odgovara. Očekuje se da će narednih dana biti još susreta, a da li će dogovor biti postignut, ostaje da se vidi.

BROJ ŠKOLA

U BEOGRADU radi 288 osnovnih i srednjih škola. Od 201 osnovne škole - 166 su redovne osnovne, 14 je specijalnih, 15 umetničkih i pet za osnovno obrazovanje odraslih. Od 87 srednjih škola - 51 je stručna škola, 21 gimnazija, devet muzičkih, jedna umetnička i pet specijalnih srednjih škola.

Školovanjem je obuhvaćeno oko 230.000 učenika sa kojima radi preko 22.000 zaposlenih u preko 500 školskih objekata, sa oko 1.100.000 kvadrata površine.

Iz gradske kase bi za kupovinu školskih knjiga trebalo da bude izdvojeno od 16 do 20 miliona evra, kako je ranije najavljivao prvi čovek prestonice. Potrebno je i raspisati javnu nabavku za kupovinu oko 230.000 kompleta udžbenika koja, pokazala je praksa, može potrajati i duže nego što je prvobitno planirano.

Ni u školama ništa ne znaju, niti ih je bilo ko obavestio o proceduri nabavke udžbenika. Ove godine se biraju novi udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete tehnika i tehnologija u sedmom i osmom razredu i informatika i računarstvo u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Nejasno je i da li će đaci dobiti samo osnovne udžbenike ili sve. Dosadašnja praksa je da školaraci koji imaju pravo na besplatne knjige, u kompletu ne dobijaju udžbenike za strane jezike, radne sveske, zbirke, priručnike, pa se očekuje da takva praksa bude nastavljena.

O novim udžbenicima se prvo izjšnjavaju aktivi nastavnika za određeni predmet. Oni daju preporuku Nastavničkom veću koje donosi odluku iz kojih udžbenika će deca učiti, a Savet roditelja se samo informiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima