UGOVOR O DUALNOM OBRAZOVANJU: Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na praksi u "Vodama Vojvodine"

Z. G.

22. 02. 2023. u 15:37

UGOVOR o dualnom obrazovanju potpisan je danas između JVP „Vode Vojvodine“ i Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, čime je ozvaničena saradnja na uspostavljanju novog studijskog programa za studente master akademskih studija na smeru Hidrotehnika, Departmana za građevinarstvo i geodeziju pri FTN.

УГОВОР О ДУАЛНОМ  ОБРАЗОВАЊУ:  Студенти Факултета техничких наука у Новом Саду на пракси у Водама Војводине

JVP Vode Vojvodine

Kako je navedeno u saopštenju iz tog javnog vodoprivrednog preduzeća, studenti će kroz nastavu na fakultetu dobiti ujedno i praksu u „Vodama Vojvodine“.

Ugovor su potpisali direktor „Voda Vojvodine“ Srđan Kružević i dekan FTN-a prof. dr Srđan Kolaković.

- Naše preduzeće se na ovaj korak odlučilo jer imamo kapacitet da uposlimo nove mlade ljude i zato što smo u jednoj tržišnoj utakmici sa privatnim sektorom, koja nije jednostavna. Nadam se da će ti studenti ostati da rade kod nas, da ćemo stvoriti i uslove da otvorimo nova radna mesta i da to najkvalitetnije što školujemo zadržimo da radi u struci u javnom sektoru – izjavio je Kružević.

On je istakao da je potrebno da u javnom sektoru postoji društvena odgovornost i trud da se najbolji mladi kadrovi zadrže u državi.

Dekan FTN-a je rekao da će njihovi studenti pola svog školovanja provesti u JVP „Vode Vojvodine“, gde će se sretati sa konkretnim problemima.

- Ovi studenti, budući diplomirani inženjeri, biće osposobljeni da upravljaju vodama na celoj teritoriji Srbije. Želimo da odmah posle diplomiranja ti naši studenti mogu da se uključe i preuzmu odgovornost u rešavanju problematike upravljanja i zaštite voda. To je naš osnovni cilj – dodao je profesor Kolaković.

Prilikom potpisivanja ugovora je navedeno da učenje kroz rad podrazumeva najmanje 450 radnih sati tokom trajanja jedne školske godine za pet najboljih studenata. Oni će biti plaćeni u vrednosti od minumum 50 procenata od osnovne zarade zaposlenog a ostvariće i pravo na jednake uslove rada.

Novi studijski program startovaće od naredne školske godine i biće upriličen tako da se studentima maksimalno približi ne samo rad „Voda Vojvodine“ već i važnost vodoprivrede u pokrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu