NAJBOLJI MLADI PISCI: Takmičenje iz književnosti za učenike srednjih škola

B.B.

24. 01. 2023. u 16:12

NAJBOLjE pismene zadatke na takmičenju učenika srednjih škola iz književnosti napisali su - Tijana Petrović, učenica četvrtog razreda Trinaeste beogradske gimnazije, Đorđe Milovanović, maturant Filološke gimnazije u Beogradu i Filip Ljubičić, đak trećeg razreda Filološke gimnazije.

НАЈБОЉИ МЛАДИ ПИСЦИ: Такмичење из књижевности за ученике средњих школа

Privatna arhiva

Takmičenje je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, u cilju usavršavanja pismenosti i podsticaja na svestranije i slojevito proučavanje književne umetnosti.

Ove godine takmičenje je bilo posvećeno obeležavanju 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 140 godina od rođenja Sime Pandurovića, 140 godina od rođenja Franca Kafke, 150 godina od rođenja Radoja Domanovića, 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, i 240 godina od nastanka Dositejevog dela "Pismo Haralampiju".

Teme za pismene zadatke su bile - "Lutam još, vitak, sa srebrnim lukom" - sećanje na Miloša Crnjanskog, "Poezija Sime Pandurovića",  "Čovek u Kafkinom Procesu", "Domanovićeva satirična žaoka",  "Nek se ovaj vijek gordi nad svijema vjekovima, / on će era biti strašna ljudskijema koljenima", Petar Drugi Petrović Njegoš i "Pismo Haralampiju" (1783) - poruke našem dobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)